Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie ADX Energy promite investiții de până la 100 milioane euro în România, dar se plânge că proprietarii din Timiș nu îi permit accesul pe terenurile lor

ADX Energy promite investiții de până la 100 milioane euro în România, dar se plânge că proprietarii din Timiș nu îi permit accesul pe terenurile lor

ADX Energy prospectiuni Parta Timis

 

Compania petrolieră australiană ADX Energy ar putea investi până la 100 milioane de euro în lucrări de explorare-exploatare a unui perimetru petrolier din Timiş şi încearcă să convingă investitorii că România sprijină activităţile legate de petrol şi gaze, întrucât strângerea de fonduri "nu este partea uşoară". Pe de altă parte, australienii se plâng că întâmpină probleme cu accesul pe unele terenuri din perimetrul concesionat pe care vor să facă lucrări de explorare și prospecțiuni seismice.

"Strângerea de fonduri pentru un proiect bun de dezvoltare de petrol sau gaze naturale nu este însă partea uşoară, problema principală este de a oferi încredere investitorilor noştri că România este o ţară care sprijină activităţile legate de petrol şi gaze naturale şi, prin urmare, activităţile pot fi efectuate într-un mod rapid şi eficient din punct de vedere al costurilor, în conformitate cu legile şi reglementările româneşti şi ale UE", a declarat Paul Fink, director tehnic al ADX Energy și administrator al filialei românești ADX Panonia SRL, într-un document remis Energy Report.

Fink a adăugat că, în funcţie de rezultatele fazei de explorare, cheltuielile ADX Energy pot ajunge până la 100 de milioane euro, într-o perioadă de cinci ani. Până în prezent, investițiile ADX Energy în România se ridică la câteva milioane de euro, reprezentând costuri pentru obținerea concesiunii din partea statului român, analiza datelor şi prima colectare de date geofizice în zonă.

ADX Energy a concesionat în 2012, de la statul român, perimetrul denumit Parţa, judeţul Timiş, pentru explorarea convenţională a zăcămintelor de petrol şi gaze naturale din zona Timişoarei.

Probleme cu accesul pe terenuri

Fink a mai spus că, din păcate, în România, legile care se referă la lucrările de explorare pentru petrol și gaze sunt uneori interpretate greşit, arătând că ADX Energy a primit comanda din partea statului de a prospecta aceste suprafeţe şi de aici ar rezulta obligaţia de a se permite companiei accesul pe aceste suprafeţe, ceea ce înseamnă că proprietarii şi arendaşii trebuie să permită companiei să lucreze.

"Nu se poate ca fiecare dintre miile de proprietari de teren din regiunea concesiunii noastre să decidă personal şi arbitrar dacă în România sunt permise sau nu prospecţiunile după resurse minerale. Pentru a obţine acest drept de acces garantat de către stat am îndeplinit multe obligaţii, pentru a obţine concesiunea pentru explorare, desigur şi în ceea ce privește standarde de mediu şi de siguranţă", a declarat Fink.

El a adăugat că ADX Energy dorește să evite orice incertitudine, dar şi "orice nemulţumire sau orice ceartă", însă a avertizat că legislaţia românească oferă companiei posibilitatea de a porni o acţiune în instanţă după 60 de zile, pentru a obţine accesul pe terenuri pe termen scurt pentru lucrările sale.

"Fireşte că dorim să evităm orice conflict şi că dorim să găsim împreună cu familiile şi companiile un acord şi, precum am spus, trebuie şi vrem să îi despăgubim pentru pierderile cauzate recoltelor sau alte daune. Pentru noi este important să discutăm cu toate persoanele implicate, noi suntem deschişi pentru a răspunde tuturor întrebărilor. În mod repetat auzim că oamenilor le este teamă de exproprieri – ca în cazul construcţiilor de drumuri. Drepturile de proprietate nu sunt afectate deloc de lucrările noastre. Este vorba doar despre permiterea accesului pe teren pentru o perioadă scurtă, de una până la două zile. Chiar şi dacă sunt descoperite zăcăminte minerale, terenul rămâne bineînţeles în proprietatea proprietarului terenului. O altă problemă este aceea că, uneori, este greu să se găsească proprietarul actual al unei parcele, deoarece datele autorităţilor locale sau din cadastru nu mai sunt actuale. Cu toate acestea, încercăm să îi contactăm direct pe proprietari sau pe arendaşi. În cazul în care cineva se consideră ca fiind tratat injust, suntem recunoscători pentru aflarea acestui fapt. Pe pagina noastră de internet am creat un spaţiu de comunicare şi răspundem oricând întrebărilor. În timpul lucrărilor vom avea la fața locului şi o echipă de jurişti, care îi va putea consilia pe proprietarii de teren, care se simt trataţi nedrept şi vom plăti rapid şi nebirocratic compensările menţionate anterior", a mai spus administratorul ADX Panonia SRL.

Nemulțumiri în zonă

Fink a arătat că, potrivit legislației românește, un proprietar nu poate refuza accesul ADX Energy pe terenuri, întrucât, în caz contrar, companiei i-ar fi imposibil să își îndeplinească angajamentele asumate față de statul român. "Legea îl protejează însă şi pe proprietarul de teren, deoarece suntem obligaţi să plătim compensări corespunzătoare pentru perioada scurtă de timp în care intrăm pe teren pentru a efectua măsurători geofizice. În plus, activitatea noastră este legată de îndeplinirea mai multor cerinţe de mediu şi de siguranţă", arată directorul tehnic al ADX Energy.

În aprilie anul trecut, australienii spuneau că au finalizat colectarea de date seismice 2D pe o suprafață de 90 de kilometri pătrați din cadrul perimetrului și au început procesarea acestor date și că, totodată, au decis întreruperea programului de prospecțiuni până în iulie, din cauza ploilor masive și a inundațiilor locale, precizând că acesta va reîncepe după principalul sezon de recoltă al anului, când australienii se așteaptă la un grad de acceptare sporit din partea localnicilor, ca urmare a faptului că, în sezonul uscat, amprenta ecologică a lucrărilor este mai redusă, mai ales în ceea ce privește prospecțiunile seismice 3D.

„Din cauza condițiilor meteo adverse, manifestate prin ploi neobișnuit de masive, care au provocat inundații locale, programul de achiziție de date seismice a fost temporar întrerupt până pe la mijlocul lunii iulie. Programul va fi reluat după principalul sezon de recoltă al anului și după îmbunătățirea gradului de acceptare a acestuia de către populația locală de agricultori, ca urmare a faptului că amprenta ecologică a lucrărilor este mai redusă în sezonul uscat, în special în ceea ce privește prospecțiunile seismice 3D”, se arăta într-un comunicat al ADX Energy.

Potrivit presei locale, locuitorii din regiune și-au manifestat nemulțumirea față de lucrările de prospecțiuni seismice derulate în zonă, unii dintre aceștia acuzând derularea acestora pe proprietățile lor private fără acordul lor, iar alții suspectând că ar fi vorba de explorări pentru gaze de șist și temându-se de efectul acestora asupra mediului ambiant.

În replică, autoritățile locale au susținut că nemulțumirile sunt doar rezultatul unor dezinformări.

Explorare aproape terminată

Ulterior, în august 2013, australienii au anunțat că, în urma procesării suplimentare speciale a datelor obținute prin lucrări prospecțiuni seismice 2D derulate în urmă cu câteva luni, a descoperit un nou zăcământ potențial de hidrocarburi pe perimetrul respectiv, la o adâncime de circa 1.000 de metri, precizând că nu intenționează să utilizeze în România metode neconvenționale, precum cele folosite la explorarea pentru gaze de șist.

Directorul tehnic Fink mai spune că, în prezent, faza de explorare pe perimetrul Parța este în mare parte deja realizată.

"După primele recolte, începând cu luna iulie – ne adaptăm lucrările ciclului de producţie agricolă cât mai bine cu putinţă – vom continua colectarea de date, vom analiza datele adunate şi în cazul în care vom descoperi resurse minerale naturale interesante pentru producţie, de obicei o probabilitate de 20 – 30 %, vom discuta din nou cu proprietarii de teren pe a căror proprietate este posibil un foraj. Pentru perioada în care echipamentele şi instalaţiile noastre de foraj se vor afla pe aceste suprafeţe de teren se va plăti desigur o arendă. După încheierea lucrărilor vom restabili starea anterioară", a spus Fink.

Perimetrul Parța are o suprafață de 1.221 de kilometri pătrați și este situat în vestul României, în apropiere de granița cu Serbia. Acesta conține 7 câmpuri de hidrocarburi considerate a fi fost exploatate superficial. Activitatea de explorare a fost întrerupta în prima parte a anilor ’80, cele mai multe sonde fiind forate în anii ’60 si ’70.

În urma lucrărilor geologice și geofizice derulate până în prezent, ADX Energy estimează că potențialul recuperabil cumulat al perimetrului se ridică la 47 de milioane de barili de petrol și 13,6 miliarde metri cubi de gaze naturale. Principalele ținte de foraj sunt se află la o adâncime situată între 800 și 2.000 de metri.

ADX Energy este operatorul concesiunii Parța și deține 50% din drepturi, cealaltă jumătate fiind achiziționată de firma austriacă Rohöl-Aufsuchungs Aktiengesellschaft (RAG), prin acoperirea costurilor trecute ale proiectului și asumarea anticipată a unei părți din cele viitoare.

 

Tag Cloud