Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri09202024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Statoil a încasat 1,45 miliarde de $ pe 10% din participația la Shah Deniz, însă și-a păstrat activele deținute la TAP

Statoil a încasat 1,45 miliarde de $ pe 10% din participația la Shah Deniz, însă și-a păstrat activele deținute la TAP

Statoil-in-Offshore-Mozambique-Farmout1

Statoil a încasat 1,45 miliarde de dolari în urma vânzării a 10% din participația sa la proiectul Shah Dezniz din Azerbaidjan.

În urma vânzarii către BP și Soccar a unui pachet de 10% din contractul de împărțire a producției Shah Deniz și din acținile Companiei de Conducte din Caucazul de Sud, Statoil mai rămâne cu o participație de doar 15,5% la proiectul din Marea Caspică.

Statoil mai deține și alte participații în Azerbaidjan, în cadrul proiectului Azeri-Chirag-Guneshli (8,56%) și conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (8,71%), susține upstreamonline.

Statoil este, de asemenea, acționar, cu 20%, al gazoductului Trans Adriatic Pipeline (TAP), care va transporta gazul produs în a doua etapă de explorare și producție a Shah Deniz, în prezent în curs de dezvoltare, pe piețele europene.

Vânzarea activelor de la Shah Deniz face parte dintr-o strategie de eficientizare a portofoliului de active a Statoil, în urma costatării că, în ultima vreme, concentrarea pe volume și majorarea costurilor de producție au condus la o erodare a marjelor de profit ale companiei norvegiene.

Rezerve estimate de 1,2 mii de miliarde de metri cubi

Consorțiul care dezvoltă câmpul offshore de gaze naturale de la Shah Deniz, din Marea Caspică, este format din BP (28,8%), care este și operatorul concesiunii, Statoil din Norvegia (15,5%), SOCAR din Azerbaijan (16,67%), francezii de la Total (10%), rușii de la Lukoil (10%), iranienii de la National Iranian Oil Company (NIOC) (10%) și turcii de la Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) (9%).

Capacitatea inițială a TAP va fi de 10 miliarde de metri cubi pe an, exact cantitatea contractată prin acordurile semnate recent cu cei 9 cumpărători menționați, și va putea fi extinsă până la 20 de miliarde de metri cubi pe an. Rezervele estimate ale câmpului offshore de la Shah Deniz sunt de 1,2 mii de miliarde de metri cubi de gaze naturale și se preconizează că cea de-a doua etapă de exploatare a sa va începe în 2018.

Construcția conductei TAP este așteptată să înceapă în 2015. Consorțiul care va construi gazoductul este format din BP (20%), SOCAR (20%), Statoil (20%), Fluxys (16%), Total (10%), E.ON (9%) și Axpo (5%).

Și Total vrea să vândă

Statoil nu este singura companie care vrea să-și vândă participația la explorarea și producția de la Shah Deniz. Gigantul energetic francez Total poartă discuții pentru a-și vinde participația la consorțiul care operează imensul câmp gazeifer Shah Deniz din Azerbaidjan, din cauza costului enorm al proiectului de exploatare de hidrocarburi, care ar livra pentru prima dată gaze caspice direct pe piețele europene.

Total își va vinde, cel mai probabil, întreaga cotă de 10% pe care o deține la proiectul de exploatare a câmpului gazeifer Shah Deniz, potrivit unor surse apropiate situației, citate de Financial Times.

Consorțiul de acționari în acest perimetriu gazeifer, condus de BP, a anunțat în decembrie decizia finală de a investi 28 de miliarde de dolari într-o a doua fază a dezvoltării sale, unul dintre cele mai vaste proiecte din domeniul gazelor la nivel mondial.

Ei au anunțat de asemenea planuri de a construi conducte pentru a transporta gazele pe o distanță de 3.500 de kilometri, care ar traversa Turcia, Grecia și Albania spre Italia, ceea ce face ca proiectul să fie o platformă esențială în strategia Europei de diversificare a aprovizionării cu energie.

Costuri enorme

Decizia companiei Total a fost determinată de implicațiile economice ale proiectului, au spus sursele citate de FT, precum și de un program mai amplu de vindere de active, prin care francezii își propun să obțină între 15 și 20 de miliarde de dolari în intervalul 2012-2014.

Incluzând costul construcției conductelor, prețul total la care ar ajunge proiectul va depăși cel mai probabil 40 de miliarde de dolari.

Total rămâne dedicat celuilalt mare proiect de producere a gazelor din Azerbaidjan, Absheron, în care deține 40% din acțiuni. Totuși, compania consideră neesențială participația de 10% în gazoductul transadriatic, care ar transporta gaze prin Turcia spre Italia.

Tag Cloud