Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana CE își schimbă prioritățile în protecția mediului: vrea energie la un preț pe care companiile și cetățenii europeni să și-l poată permită

CE își schimbă prioritățile în protecția mediului: vrea energie la un preț pe care companiile și cetățenii europeni să și-l poată permită

20130411 - CE energie regenerabila

Bula energiei regenerabile riscă să se dezumfle, să se spargă chiar, mai repede decât se anticipa. Multe guverne europene au decis să micșoreze subvențiile alocate industriei "verzi" în vederea echilibrării deficitului bugetar, a micșorării costurilor pentru industrie, dar și a facturii la energie pentru populație. Ultima voce care anunță sfârșitul Paradisului Regenerabil pe Bătrânul Continent este și cea mai importantă, cea a comisarului european pentru energie, Günther Oettinger, care, într-un interviu acordat Wall Street Journal, a declarat că problemele economice cu care se confruntă UE ar trebui să flexibilizeze politicile europene de reducere a emisiilor de carbon în sensul asigurării producerii de energie la un preț pe care companiile și cetățenii europeni să și-l poată permită.

În ultimii ani, Europa a fost Paradisul investițiilor în energie regenerabilă, companiile "verzi" și băncile îngrămădindu-se pe Bătrânul Continent pentru a beneficia de subvențiile mai mult decât darnice acordate de guverne sectorului. O eventuală spargere a bulei regenerabile nu ar afecta numai companiile producătoare, ci și sistemul bancar, care s-a aruncat cu capul înainte pentru finanțarea acestui domeniu. În România de exemplu, printre cei mai importanți finanțatori bancari de proiecte de energie regenerabilă se numără BCR și Unicredit, dar și instituții financiare internaționale precum BERD. 

Țintă "modestă și pragmatică"

"Astăzi ne uităm la protecția mediului în toată complexitatea sa, luând în calcul și faptul că prețul energiei trebuie să rămână unul permisiv pentru industrie, dar și pentru consumatorii casnici", a declarat Oettinger. În opinia sa, orice nouă țintă privind energia regenerabilă trebuie să fie una "modestă și pragmatică" în contextul problemelor economice cu care se confruntă statele europene. 

WSJ susține că declarațiile comisarului pentru energie arată o schimbare a atitudinii Comisiei Europene pe marginea strategiei sale de protecție a mediului, cu un accent pe păstrarea costurilor cu energia la un nivel cât mai scăzut pentru a nu afecta competitivitatea economiei europene la nivel global. Declarația lui Oettinger vine într-un moment extrem de important, în care parlamentarii europeni discută noi ținte de emisii pentru deceniul care urmează a se încheia în 2030. În 2007, momentul când s-au stabilit țintele pentru 2020, dezbaterea s-a concentrat exclusiv pe protecția mediului, ignorând celelalte aspecte, în special cele economice, a declarat comisarul pentru energie. Acesta a ținut să precizeze că includerea aspectelor economice pe agendă nu înseamnă că UE va trebui să renunțe la reducerea emisiilor și la majorarea capacităților de producție de energie regenerabilă.

"Supraproducție" de certificate verzi

Declarațiile comisarului pentru energie vin într-un moment extrem de dificil pentru cele două aripi ale strategiei de protecție a mediului UE - subvențiile pentru energia regenerabilă și reducerea emisiilor de carbon. O supraemitere de certificate verzi a coborât prețul acestora pe piața liberă la minimul istoric de 5 dolari pe tonă, afectând motivațiile investițiilor suplimentare în tehnologie verde. UE vrea să "rezolve" această problemă a supraproducției de certificate prin amânarea pentru cinci ani a tranzacționării acestora. Oettinger s-a declarat sceptic cu privire la orice altă soluție în afara acesteia, cum ar fi cele de anulare a certificatelor în exces aflate pe piață, soluție avansată de lobby-ul "verzi".

Comisarul european pentru energie a criticat totodată statele europene pentru măsurile arbitrare și individuale, de intervenție pe această piață, dând exemplul Spaniei, care a redus retroactiv subvențiile pentru energie regenerabilă. "Avem nevoie de mai puțin unilateralism. De aceea încercăm să promovăm un mecanism unic de susținere a energiei regenerabile pe termen lung la nivel european", a declarat Oettinger. În prezent, toate statele europene au propriile programe de subvenționare a energiei regenerabile, experții considerând că acesta este principalul motiv pentru care expansiunea producției de energie verde din ultimii ani a fost ineficientă și lipsită de coordonare.

Tag Cloud