Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Iberdrola s-a răzgândit iar şi vinde eoliene în România

Iberdrola s-a răzgândit iar şi vinde eoliene în România

iberdrola

După ce în aprilie a anunţat că a renunţat la planurile de vânzare a proiectelor eoliene din România, grupul spaniol Iberdrola Renovables, unul dintre cei mai mari producători europeni din domeniul energiei eoliene, a vândut compania Beta Wind, care deţine mai multe proiecte eoliene dar şi o parte din parcul Verbund de 225 MW, recent  finalizat la Topolog, în Dobrogea, indică un document consultat de Energy Report.

Spaniolii, care în anii trecuţi s-au retras şi din proiectul reactoarelor nucleare 3 şi 4  de la Cernavodă, deţineau 75% din Beta Wind, procentaj care a fost vândut către Astropoint şi omul de afaceri româno – american Marius Iliev, aceştia din urmă având, de asemenea, mai multe proiecte eoliene în România.

În primăvară, un purtător de cuvânt al Iberdrola a declarat că firma consideră că nu este un moment adecvat pentru vânzarea de  active din domeniul energiei regenerabile, astfel că planurile de vânzare a proiectelor eoliene au fost îngheţate.  A venit căldura însă şi s-au dezgheţat.

Dacă tragem linie, de la intrarea spaniolilor de la Iberdrola în România, din activitatea acestora au rămas mai degrabă vorbele decât investiţiile, scandalul cu Eolica Dobrogea, ajunsă în insolvenţă şi retragerea din proiectul reactoarelor nucleare de la Cernavodă . S-a concretizat doar parcul eolian de 80 MW de la Mihai Viteazu (judeţul Constanţa) şi participaţii în alte proiecte. Iberdrola a încercat să vândă Parcul de la Mihai Viteazu gigantului chinez Sinovel (cel mai mare producător de turbine eoliene din China) dar negocierile au eşuat.

Investiţii puţine deci, dacă e să ne reamintim că în anul 2009 au anunţat pentru România planuri de dezvoltare a unor proiecte eoliene de 1.600 MW.

Revenind la Beta Wind, compania are proiecte eoliene pe mai multe firme (Beta Sud 1, 2, 3 şi Beta Nord 1, 2, 3), în regiunea Casimcea şi Topolog din Constanţa.

În prezent, după ce au cumpărat de la Iberdrola, Astropoint şi Iliev deţin în totalitate Beta Wind iar Iliev a rămas cum a fost şi pe vremea spaniolilor, administratorul companiei.

În urma vânzării, au fost revocaţi din funcţiile de administratori ai firmei spaniolii Jose Oriol Hoyos şi Je Manuel Diaz Gonzales. De asemenea, a fost radiată şi ipoteca din decembrie 2012 a Iberdrola asupra acţiunilor Beta Winds, ipotecă făcută ca urmare a creditării de către spanioli a Beta Wind.

Preţul real al vânzării nu a fost comunicat. Pe hârtie cel puţin, valoarea nominală a acţiunilor vândute de Iberdrola este de circa 67.500 lei.

Tag Cloud