Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue11052024

Last updateTue, 29 Oct 2024 8am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Scandalul Eolica Dobrogea - Iberdrola, mutat în insolvenţă

Scandalul Eolica Dobrogea - Iberdrola, mutat în insolvenţă

eolian cadere

După ce au dat în judecată Transelectrica şi ANRE-ul şi după ce spaniolii de la Iberdrola, partenerii Eolica Dobrogea, au anuntat că nu mai continuă cu alte proiecte eoliene în România, din cauza partenerului Eolica, aceasta din urmă a intrat lunile trecute în insolvenţă. În tabelul preliminar al creanţelor, ajuns în posesia Energy Report, Eolica are datorii neplătite către Iberdrola de circa 11 milioane de euro (51,8 milioane lei) dar şi către mulţi alţi creditori, datoriile totale ridicându-se la 86 milioane de lei. Problemele nu s-au încheiat însă cu intrarea în insolvenţă pentru că şi în cadrul acestui proces, există nenumărate neînţelegeri între asociaţii Eolica dar şi între Eolica şi cei care au de recuperat bani.

Printre cei care mai au de recuperat bani se numără comuna Cogealac (9 milioane de lei) dar şi alţi circa 30 de creditori.

Firma nu are nici în prezent administrator special. Asta pentru că nici până acum, asociaţii nu s-au pus de acord să voteze pentru un astfel de administrator, aşa cum se obişnuieşte. În primă instanţă, când s-a pus problema alegerii administratorului special, Cornelui Dică, unul dintre asociaţi nu a fost votat de celălalt asociat, Eolica Dobrogea Schweiz AG. Deschiderea insolvenţei a suspendat însă executarea silită a firmei de către creditori.

Eolica deţine în patrimoniu active din toate categoriile: imobile, participaţii la societăţi comerciale, autorizaţii de construire şi avize corelate producerii de energie regenerabilă iar în anii din urmă a ajuns cu afacerile din eoliene până la 12 milioane de lei.

Scurt istoric

În anul 2008, Iberdrola a cumpărat de la Eolica Dobrogea 50 de proiecte eoliene cu o capacitate totală de 1.600 MW. Spaniolii anunţau atunci că vor finaliza toate investiţiile până în 2017, în colaborare cu Eolica.

În 2011, spaniolii au început construcţia primului parc eolian în comuna Mihai Viteazu, din judetul Constanţa, proiectat pentru o capacitate de 80 de MW.

Cu doi ani în urmă însă, Iberdrola a anunţat că nu mai poate continua proiectele eoliene programate pentru piaţa românească, cu o valoare totală de circa 2,5 miliarde euro, din cauza partenerului Eolica. Era vorba despre parcul eolian Mihai Viteazul, de 80 de MW şi o deţinere majoritară în mai multe proiecte cu o capacitate totală de 192 MW, aflate în diferite stadii de dezvoltare.

Ce a făcut Eolica de s-au supărat partenerii spanioli? Sub conducerea lui Corneliu Dică, Eolica Dobrogea a acţionat în instanţă Transelectrica şi pe ANRE, pentru că ar fi refuzat nejustificat să încheie un proces verbal privind îndeplinirea unor condiţii de racordare la reţea a parcului eolian de 600 MW de la Cogealac.

Problema e că după puţin timp, asociaţii Eolica au renunţat la proces, în care erau cerute daune de 118 milioane de euro anual. Mai precis, susţineau că acţiunea în instanţă a fost iniţiată de administrator, respectiv Corneliu Dică, fără bază legală şi fără acordul asociaţilor.

Deocamdată singurul câştigat din această afacere a ajuns să fie  administratorul judiciar, Aqua Insolvenţă, care câştigă 3.000 de lei lunar plus 10% din eventualele creanţe valorificate şi bunurile recuperate.

Tag Cloud