Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Vestas mai semnează un contract în România, pentru parcul eolian al LUKOIL din Dobrogea

Vestas mai semnează un contract în România, pentru parcul eolian al LUKOIL din Dobrogea

Vestas Crucea Nord BUN

 

Producătorul danez de echipamente pentru industria eoliană Vestas a semnat un contract pe o perioadă de 15 ani pentru furnizarea de 42 de turbine V90, fiecare cu o putere instalată de 2.0 MW, pentru parcul eolian Topolog Dorobanțu, din județul Tulcea.

Se așteaptă ca ultima dintre cele 42 de turbine să fie instalată în cursul lunii aprilie a anului viitor, a anunțat compania, printr-un comunicat de presă.

Comanda a fost făcută de LUKERG Renew, un consorțiu între italienii de la ERG Renew și rușii de la LUKOIL. ERG Renew este cel mai mare producător de energie eoliană din Italia, cu o capacitate instalată de 1.340 MW în toată Europa. LUKOIL este o companie internațională producătoare de petrol și gaze integrată pe verticală, cu 2,2% din producția mondială de petrol brut la activ.

Contractul are la bază un pachet de servicii al companiei Vestas, care garantează funcționarea echipamentelor în perioadele când bate vântul.

Serviciul contractat include și sistemul de supraveghere VestasOnline, care permite ca turbinele să fie controlate și monitorizate de la distanță. Acesta face posibilă mentenanța de prevenție, pentru a minimiza timpii morți în funcționarea turbinelor. Parcul eolian de la Topolog Dorobanțu va fi primul proiect din România care va beneficia de această nouă platformă de servicii, anunță compania.

Le place în România

Proiectul de la Topolog Dorobanțu este unul dintre cele mai mari din România și produce peste 200 GWh pe an, echivalent cu o reducere anuală a emisiilor de dioxid de carbon de aproape 110.000 de tone. Mai mult, acesta asigură suficientă electricitate pentru a acoperi nevoile consumatorilor casnici din peste 60.000 de gospodării din România.

În octombrie anul trecut, danezii au primit comanda de a echipa integral cu turbine eoliene parcul eolian Crucea Nord, tot din din Dobrogea, unul dintre cele mai mari din România, proiectat la o capacitate instalată de 108 MW și deținut de către producătorul german de energie STEAG.

Comanda include furnizarea, instalarea și operarea turbinelor, precum și un contract de mentenanță semnat pe 10 ani. Livrarea este planificată să înceapă în aprilie anul acesta, iar finalizarea lucrărilor și predarea parcului eolian către investitor este așteptată pentru luna decembrie 2014.

Danezii vor livra celor de la STEAG, pentru parcul eolian Crucea Nord din Dobrogea, un număr de 36 de turbine eoliene model V112.3.0 MW, care vor produce peste 300 GW de energie electrică pe an, echivalentul unei economii de aproape 124.000 de tone de emisii de dioxid de carbon, susțin cei de la Vestas.

Parcul eolian Crucea Nord va putea alimenta cu curent electric gospodării numărând peste 550.000 de persoane.

 

Tag Cloud