Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu12052024

Last updateThu, 28 Nov 2024 6pm

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana 75.000 de nemți au luat țeapă de la FNI-ul lor, un producător de energie regenerabilă care defrișa păduri în România

75.000 de nemți au luat țeapă de la FNI-ul lor, un producător de energie regenerabilă care defrișa păduri în România

prokon

Producătorul german de energie regenerabilă, Prokon, dezvoltator care a ajuns la o capitalizare de 1,4 miliarde euro cu ajutorul vânzării, prin campanie publicitară televizată, de "certificate de participare la profit”, și-a cerut singur insolvența pentru a se proteja de cei 75.000 de “investitori”, care vor să-și retragă banii depuși.

Interesant este că Prokon și-a făcut reclamă în presă și pe televiziunile din Germania și pentru eficiența cu care a reușit să finanțeze defrișarea pădurilor din România.

"Producătorul de paleți și cherestea de brad Holzindustrie Torgau (HIT) a cumpărat, în perioada 2010-2011, 10.000 de hectare de pădure în Romania, iar în regiunea Neamt și-a creat o administrație forestieră proprie. Buștenii care vor fi tăiați în România vor servi, pe cât posibil, propriei alimentări, cu materie primă, a gaterului HIT. Cumpărarea de păduri a fost finanțată de Prokon Energiesysteme, firmă ce activa mai ales în domeniul turbinelor eoliene și care, din august 2010, este singurul furnizor de capital al HIT““, scria, în 2011, portalul lemnului, Euwid, din Germania, citat de Hotnews.

Randamente de 6-8% pe "certificate de participare la profit"

Prokon, cu sediul în Itzehoe, orășel cu 34.000 de locuitori din nordul Germaniei, s-a comportat ca o veritabilă clonă a FNI-ului, atât de familiar românilor. Prokon oferea în campaniile sale televizate randamente de 6-8% pe certificate, o ofertă atractivă pentru mulți germani loviți de ratele scăzute ale dobânzilor la conturile lor de economii. Suma medie atrasă a fost de 17.000 de euro. Un FNI curat, o investiția „verde“ și foarte la modă, care a păcălit nu mai puțin de 75.000 de investitori. 

Spre deosebire de acțiuni, certificatele nu ofereau deținătorilor niciun cuvânt de spus în ceea ce privește management-ul companiei, care operează, potrivit Financial Times, peste 50 de parcuri eoliene în Germania și Polonia.

Dobânzile plătite, duble în raport cu veniturile

Prokon a fost lovit de un val de retrageri de capital, după rapoartele critice publicate în mass-media germană, care s-a întrebat dacă profiturile sale sunt atât de mari încât să permită plata randamentelor promise.

Rapoartele publicate pe site-ul Prokon arată că, între ianuarie și octombrie anul trecut, compania a plătit dobânzi de 67,2 milioane de euro, o sumă dublă față de nivelul câștigurile înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare ale Prokon, de 33,5 milioane euro.

Cu toate acestea, într-un comunicat e presă publicat pe site-ul companiei, Prokon neagă faptul că propriul său business ar fi doar o schemă Ponzi: "Proiectele noastre sunt pur și simplu finanțate neconvențional!". Compania a făcut apel la investitorii să nu-și retragă banii.

Procuratura de stat din Lübeck a declarat săptămâna trecută agenției de știri germane DPA săptămâna că Prokon se află sub anchetă.

Prokon, care are aproximativ 1.300 de angajați, a declarat miercuri că a depus o cerere de insolvență la tribunalul districtual din Itzehoe, Schleswig-Holstein.

Nemții, avertizați încă din 2011

De altfel, încă din 2011, societatea pentru protecția consumatorului Stiftung Warentest, din Berlin, a trecut Prokon pe lista de avertizare a potențialilor interesați, „pentru afirmații publicitare neserioase și care induc în eroare“. „Concernul de energie eoliana Prokon face reclamă produselor sale ca investiție sigura. În realitate, investiția e deosebit de riscantă“, spunea Stiftung Warentest.

Cu toate acestea, nemții au continuat să "investească" cu încredere, numărul deținătorilor de "certificate cu participare la profit" emise de Prokon dublându-se în ultimii doi ani.

Tag Cloud