Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Germania vrea să reducă cu o treime subvențiile de stat pentru energia regenerabilă

Germania vrea să reducă cu o treime subvențiile de stat pentru energia regenerabilă

Merkel morisca

Noul ministru social-democrat al Economiei de la Berlin vrea să reducă cu circa o treime, până în 2015, tariful subvenționat, garantat peste nivelul prețurilor din piață și suportat de consumatorii de electricitate, pe care îl primesc producătorii germani de energie din surse regenerabile, potrivit unui draft de măsuri de reformă în domeniul energetic elaborat de guvernul cancelarului Angela Merkel.

Potrivit draftului, consultat de Reuters, aceste tarife garantate subvenționate, suportate de consumatori, vor fi reduse, în medie, de la 17 eurocenți/KWh în prezent la 12 eurocenți/KWh, în mod progresiv, până în anul 2015.

Mai mult, noul ministru al Economiei din guvernul german, social-democratul Sigmar Gabriel, vrea ca aceste reduceri să intre în vigoare încă de săptămâna aceasta pentru unele proiecte noi de generare de energie din surse regenerabile.

"Vechile tarife de sprijin pentru energia regenerabilă rămân valabile pentru parcurile eoliene care intră în funcțiune până la 31 decembrie 2014 și care au fost autorizate până la 22 ianuarie 2014", se arată în draftul citat.

În cadrul noului guvern de coaliție dintre conservatori și social-democrați, condus de Angela Merkel, ministerele Economiei și Energiei au fost comasate, noul minister-mamut fiind condus de către social-democratul Gabriel.

Cea mai mare economie a Europei se află în plin proces de renunțare graduală la sursele fosile și nucleare de energie, în favoarea regenerabilelor, însă acest lucru a scumpit masiv facturile de electricitate plătite de consumatori. La finalul anului trecut, conservatorii și social-democrații au convenit, în cadrul negocierilor de formare a unui nou guvern de coaliție, asupra necesității de a limita rata anuală de creștere a ponderii regenerabilelor în mixul energetic german și de a reforma sistemul de subvenții pentru energia verde.

Potrivit draftului elaborat de guvern, creșterea anuală a capacității instalate în parcuri eoliene onshore și în parcuri solare va fi redusă la 2.500 MW pe an.

Subvențiile pentru regenerabile sunt suportate în cea mai mare parte de către consumatorii casnici germani, factura medie a acestora dublându-se, în ultimii 10 ani, la circa 300 de euro/MWh, una dintre cele mai mari din Europa.

Supratariful plătit de consumatorii de electricitate sub formă de subvenție pentru energia regenerabilă, menit să compenseze diferența dintre prețul energiei pe piața en-gros și tariful subvenționat garantat de stat investitorilor în regenerabile, s-a triplat din 2010 încoace, ajungând anul acesta la 6,24 eurocenți/KWh. Legislația în vigoare prevede majorarea acestui supratarif și în anii care urmează.

Pe de altă parte, circa 2.300 de întreprinderi industriale sunt scutite de la plata acestui supratarif, scopul fiind menținerea competitivității internaționale a acestora, prin evitarea creșterii costurilor de producție. Această politică a atras însă oprobriul Comisiei Europene, care a amenințat Germania cu declanșarea unei proceduri de infringement.

 

Tag Cloud