Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon09162024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Guvernul britanic și-a depășit deja cu 1,5 mld. £ bugetul de subvenționare a regenerabilelor pe perioada 2015 - 2020

Guvernul britanic și-a depășit deja cu 1,5 mld. £ bugetul de subvenționare a regenerabilelor pe perioada 2015 - 2020

UK eoliene offshore

Guvernul de la Londra și-a depășit deja cu 1,5 miliarde de lire sterline bugetul de subvenționare a producției de energie din surse regenerabile alocat pentru perioada 2015 – 2020. Dacă bugetul nu va fi suplimentat, fie consumatorii britanici vor plăti mai mult pe facturile lor de curent electric, fie se vor tăia semnificativ investițiile în proiecte energetice verzi.

Potrivit The Guardian, care citează înalți oficiali guvernamentali, Departamentul pentru Energie și Schimbări Climatice al Marii Britanii și-a depășit deja cu 1,5 miliarde de lire sterline bugetul de subvenționare a producției de energie din surse regenerabile pe următorii cinci ani. Dacă guvernul nu va aloca bani în plus, Regatul Unit ar putea avea probleme în a-și respecta obligațiile stabilite de legislația europeană privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Potrivit țintelor stabilite la nivelul UE, până în 2020, ponderea energiei din surse regenerabile în totalul mixului energetic britanic trebuie să ajungă la 15%.

Sursele The Guardian susțin că depășirea extrem de timpurie a bugetului de subvenționare a regenerabilelor pentru intervalul 2015 – 2020 este cea mai mare problemă a Departamentului pentru Energie și Schimbări Climatice și că, deocamdată, nu se știe cum va fi rezolvată problema.

Schema de sprijinire a energiei regenerabile din Marea Britanie are un buget de 7,6 miliarde de lire sterline pe an și constă în acordarea de subvenții peste prețul de piață cu care producătorii de energie verde își vând electricitatea produsă. Subvențiile sunt finanțate de consumatorii de curent electric printr-o taxă care figurează ca atare pe facturile lor de energie electrică și care, în varianta inițială a schemei de sprijin, trebuia plafonată la un anumit nivel.

Însă scăderea drastică a cotațiilor internaționale la țiței și gaze naturale a sporit considerabil dezavantajul competitiv de cost al producătorilor de energie regenerabilă, comparativ cu centralele electrice clasice bazate pe combustibili fosili. În plus, stimulați chiar de programul de subvenții, investitorii au finalizat și dat în folosință semnificativ mai multe centrale producătoare de energie regenerabilă decât estimau autoritățile.

Plafonul taxei de subvenționare a energiei regenerabile impuse consumatorilor pe facturi a fost majorat în fiecare din ultimii trei ani, în total cu peste 20%.

Într-un raport publicat recent, think-tank-ul de dreapta Policy Exchange a acuzat guvernul de la Londra de administrare "defectuoasă și păguboasă" a sistemului de subvenționare a energiei regenerabile și a cerut măsuri de stimulare a îmbunătățirii eficienței energetice a locuințelor, precum și direcționarea subvențiilor pentru regenerabile către tehnologii mature, cum ar fi parcurile eoliene onshore.

În raport se afirmă că politicile "verzi" au majorat cu circa 60 de lire sterline factura medie de curent electric a britanicilor în ultimii cinci ani.

În replică, lordul Adair Turner, fost șef al Comitetului pentru Schimbări Climatice din Parlamentul britanic, a criticat raportul, arătând că autorii acestuia abordează în mod eronat, adică pe termen scurt, problema costurilor decarbonizării economiei britanice.

"Fără îndoială că guvernul trebuie să încerce să își atingă obiectivele de mediu cu cele mai mici costuri posibile, însă ceea ce contează sunt costurile pe termen mediu și lung. În industria energetică, ciclurile investiționale durează, de regulă, mai multe decenii, ceea ce înseamnă că politicile adoptate trebuie să aibă viziune pe termen lung. Un sistem robust de producție de energie regenerabilă îi va feri în viitor pe consumatori de volatilitatea prețurilor la țiței și gaze naturale", a declarat lordul Adair Turner.

La rândul său, un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Energie și Schimbări Climatice de la Londra a declarat că "ieftinirea facturilor de curent electric ale gospodăriilor și firmelor britanice este prioritatea guvernului, care a anunțat deja reforme potrivit cărora vor fi desființate subvențiile pentru construirea de centrale eoliene offshore".

Tag Cloud