Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sun04212024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Hidro si Geotermala Unde dai și unde crapă: avântul eolienelor majorează cifra de afaceri a Hidroelectrica

Unde dai și unde crapă: avântul eolienelor majorează cifra de afaceri a Hidroelectrica

Hidroelectrica eoliene BUN

Cantitățile de energie livrate de Hidroelectrica pe Piața de Echilibrare au crescut, ca urmare a majorării puterii instalate în parcuri eoliene la nivel național, compania depășind estimarea anuală din bugetul de venituri și cheltuieli, de 847 GWh, încă de la finalul lunii august 2013 și prognozând că, până la sfârșitul anului, va livra pe piața respectivă o cantitate totală cu cel puțin 200 GWh peste cea estimată inițial, ceea ce va însemna o creștere a cifrei de afaceri cu peste 10 milioane euro.

„Datorită creșterii semnificative a puterii instalate în parcuri eoliene, Hidroelectrica a înregistrat și o creștere a cantităților de energie tranzacționate pe Piața de Echilibrare, estimarea din BVC la nivelul întregului an – 847 GWh – fiind depășită încă de la sfârșitul lui august 2013. În aceste condiții, compania estimează o depășire semnificativă a acestui indicator, cu cel puțin 200 GWh până la sfârșitul anului, ceea ce înseamnă o creștere a cifrei de afaceri cu peste 10 milioane euro”, se arată într-un anunț al Hidroelectrica.

Piața de Echilibrare a fost creată în 2005 pentru a asigura siguranța și stabilitatea sistemului energetic național (SEN). Operatorul de transport, Transelectrica, identifică nevoile de reglaj în sistem, pe partea de producție sau de consum, și achiziționează energie de echilibrare, care se introduce sau se extrage din SEN de către participanții la piața de energie.

Creșterea puterii instalate în centrale eoliene, a căror producție este preluată, potrivit legislației în vigoare, cu prioritate în SEN, poate duce atât la exces de producție în raport cu consumul, cât și la perioade de penurie, ca urmare a caracterului intermitent al funcționării eolienelor. Prețurile practicate pe piața de echilibrare sunt semnificativ mai mari decât cele de pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU).

Producție peste estimări, dar sub medie

„Gradul de umplere în marile lacuri de acumulare este de 86%, ceea ce garantează acoperirea tuturor obligațiilor contractuale, precum și rezerva de putere și energie necesare pentru funcționarea în siguranță a Sistemului Energetic Național. În aceste condiții, este de așteptat ca Hidroelectrica să obțină rezultate economice foarte bune la finele anului”, a declarat președintele directoratului Hidroelectrica, Mihail Stănculescu.

Potrivit companiei, în primele șase luni ale acestui an, Hidroelectrica a depășit în mod constant indicatorii de performanță prevăzuți în buget, evoluție care se menține și după închiderea procedurii insolvenței, chiar în condițiile unui an deficitar din punct de vedere hidrologic, a scăderii cererii pe piața energiei electrice, precum și a scăderii prețurilor de livrare.

Pînă la finele lunii septembrie, Hidroelectrica a produs și livrat 11.336 GWh, iar estimarea producției pentru întreg anul 2013 este de circa 14.200 GWh, peste cantitatea de 13.000 GWh luată în calcul la construcția bugetului, dar semnificativ mai mică decât producția unui an mediu hidrologic, de 17.539 GWh.

Datorii de 2,8 miliarde lei

Profitul brut realizat în luna septembrie a fost de circa 40 milioane de lei, la o producție de doar 828 GWh. După primele 9 luni din 2013, profitul brut realizat este de 681 milioane lei, iar cifra de afaceri - de 2,282 miliarde lei.

„După declararea insolvenței, compania a vândut energie doar la prețul pieței, a avut un control foarte strict al costurilor și va aplica aceeași politică, pentru maximizarea veniturilor și încadrarea costurilor în limitele bugetului aprobat pentru anul 2013. Am urmărit creșterea resurselor financiare, deoarece Hidroelectrica are de achitat în perioada următoare datorii totale de circa 2,8 miliarde lei, care vor trebui acoperite conform contractelor cu băncile creditoare și cu prevederilor din ălanul de reorganizare” a adăugat președintele directoratului Hidroelectrica.

Compania estimează un profit record pentru anul 2013, care va conduce la recapitalizarea acesteia, după pierderi curente și reportate de 689 milioane lei, înregistrate la finalul anului trecut.

Tag Cloud