Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sun04282024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Efectele insolvenţei Hidroelectrica: Energy Holding, unul dintre “băieţii deştepţi”, tocmai şi-a vândut toate microhidrocentralele

Efectele insolvenţei Hidroelectrica: Energy Holding, unul dintre “băieţii deştepţi”, tocmai şi-a vândut toate microhidrocentralele

z microhidro

După cumpărarea celor cinci microhidrocentrale de la Hidroelectrica în anul 2004, Energy Holding a lăsat să se înţeleagă că sunt foarte profitabile şi că îşi va extinde capacitatea de producere proprie a energiei. Profiturile companiei au fost de fapt tot mai mari ca urmare a vestitelor contracte paguboase pentru Hidroelectrica. Ar fi fost însă de nedorit să se spună că Energy Holding câştigă doar cumpărând la preţuri privilegiate de la stat şi vânzând mai scump, fără a deţine capacităţi de producţie. Ce să vezi însă că, la niciun an de la deconectarea de la contractele de curent ieftin al Hidroelectrica, deţinerea microhidrocentralelor foarte profitabile nu mai pare o afacere, astfel că Energy Holding le-a vândut. Culmea, nu oricui, ci unui alt “băiat deştept” de pe intermedierile de energie.

Transenergo, firma cumpărătoare a microhidrocentralelor, este o firmă ca şi abonată în anii trecuţi la furnizarea de energie pentru RATB, de pe urma căror contracte a câştigat sume fabuloase şi care firmă a făcut “furori” în presă în anii din urmă. Numită în media firmă de apartament (nu orice apartament ci unul la Marriott), firma îi avea oficial printre acţionarii importanţi şi pe o persoană de peste 75 de ani, cu o deţinere de 41% din acţiuni. Pe atunci se scria că persoana respectivă nu era decât un paravan pentru fiul său, Iosif Brazdău.

În prezent, firma are sediul social tot la Marriott iar printre acţionari, tot cu 41%, este de această dată tocmai Iosif Brazdău în persoană. Ca să fim mai exacţi cu termenii tranzacţiei, firma Transenergo com, în calitate de garant a hotărât în aprilie semnarea contractului de cumpărare dintre Energy Holding (vânzătorul microhidrocentralelor) şi Transenergo Microhidro (cumpăratorul). Aceasta din urmă are sediul social in acelaşi apartament la Marriott cu Transenergo com. Firma nu precizează preţul de cumpărare.

Se spune însă despre contract că se referă la “vânzarea, cesionarea şi transferarea de către vânzător a dreptului de proprietate asupra microhidrocentralelor” din Argeş, dar şi a echipamentelor celor cinci microhidrocentrale şi a instalaţiilor. Mai precis este vorba despre preluarea activelor din bazinul râului Topolog dar şi a activităţii de producere şi vânzare a energiei electrice de la acestea.
Cele cinci microhidrocentrale au fost cumpărate în anul 2004 de la Hidroelectrica pentru 46,17 miliarde de lei vechi, ca parte a procesului de privatizare demarat în anul 2003, proces prin care urmau a fi vândute microhidrocentralele.

Merită spus şi că, între Energy Holding şi Transenergo există relaţii mai vechi de… afaceri. Simplu spus, Transenergo este un alt intermediar. După ce Energy Holding a pierdut în anul 2008 anumite contracte de furnizare de energie precum cel cu Petrom sau Oltchim, a început să încheie alte contracte prin care se revindea curentul. Unele dintre contracte au fost semnate cu Transenergo. De fapt, de la sfârşitul anului 2008, Transenergo a furnizat aproape constant curent pentru RATB, fără ca regia autonomă să fie singurul client.

Acţionarii Transenergo sunt Coman Rada, cu 51% din capitalul social, Iosif Brazdău cu 41% şi Nelu Coman cu restul de 8%.

Tag Cloud