Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Harta incendiilor din România. Instalaţiile electrice şi coşurile de fum defecte, principalele cauze

Harta incendiilor din România. Instalaţiile electrice şi coşurile de fum defecte, principalele cauze

harta incendiilor

Cele mai multe incendii din ţara noastră s-au produs în judeţele din nordul Moldovei, în Prahova şi Bucureşti, în ultimii patru ani (vezi harta). Principalele cauze rămân în continuare coşurile de fum defecte sau necurăţate (32,9%), instalaţiile electrice defecte sau cu improvizații (21,6%) şi mijloacele de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate (12,9%), au informat în cadrul unei conferinţe de presă reprezentanţi ai IGSU şi E.ON România.

 

Aceste situaţii nedorite ar putea fi prevenite prin montarea detectoarelor de incendiu şi a celor de gaz, atrag atenţia specialiştii.

 

Montarea detectoarelor e obligatorie în ţări precum Germania, Franţa, Marea Britanie, Belgia, Danemarca, SUA, Canada sau Australia, iar conform studiului White Paper, realizat de Public/Private Fire Safety Council, în SUA această practică a redus cu circa 50% numărul victimelor.

 

În România, echiparea cu instalaţii de detectare, semnalizare şi avertizare incendiu este obligatorie numai pentru imobilele foarte înalte, pentru spaţiile comune (holuri, magazii, scări de evacuare, centrale termice de bloc etc.), precum şi pentru spaţiile transformate în unităţi de comerţ sau servicii publice.

 

În ceea ce priveşte detectoarele de gaz, obligativitatea deținerii lor este prevăzută pentru instalaţiile în care se montează aparate consumatoare de combustibili gazoşi, în încăperi prevăzute cu ferestre ale căror geamuri au grosime mai mare de 4 mm, sunt din geam securizat sau termopan.

 

Detectoarele de incendiu se pot monta în camere, pe holuri, în casa scării, pe tavan sau cât mai aproape de mijlocul încăperilor dar nu se amplasează în băi sau bucătării.

 

„Cea mai importantă este prevenţia şi asta se poate face prin respectarea regulilor de siguranţă, dar şi prin montarea detectoarelor de incendiu şi a celor de gaz care ne avertizează din timp dacă ceva nu este în regulă”, a declarat directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak. În plus, acesta a adăugat şi faptul că preţul unui detector de fum este foarte redus, „nu mult mai scump decât un pachet de ţigări”.

 

Statistici, pe scurt

 

Circa 180 de persoane îşi pierd viaţa anual, iar alte sute au de suferit în urma incendiilor produse în locuinţele din România.

 

Conform I.G.S.U., în perioada 1 octombrie 2012 - 30 iunie 2016 la nivel național s-au produs, în locuinţe, aproximativ 20.800 de incendii, cele mai multe dintre acestea fiind înregistrate în municipiul Bucureşti (1.714) şi în judeţele Suceava (1.013), Bacău (952), Iaşi (836), Neamţ (795) şi Prahova (793). În urma acestora au existat peste 1.680 de victime, dintre care 639 decedate. Principalele cauze rămân în continuare coşurile de fum defecte sau necurăţate (32,9%), instalaţiile electrice defecte sau cu improvizații (21,6%) şi mijloacele de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate (12,9%).

 

Parteneriat de 4 ani

 

Încheiat între Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi E.ON România în luna septembrie 2012, parteneriatul a condus la derularea, la nivel naţional, a mai multor campanii comune de informare şi conştientizare a cetăţenilor privind riscurile la care se expun în cazul utilizării necorespunzătoare a energiei.

 

Anul acesta, pornind de la necesitatea reducerii numărul de victime şi a pagubelor materiale, cele două părţi au iniţiat, sub egida R.I.S.C., o campanie de informare preventivă a populaţiei pentru adoptarea unei atitudini proactive, prin sensibilizarea opiniei publice în vederea montării detectoarelor de incendiu în locuinţa proprie.

 

Urmare a campaniilor şi acţiunilor comune derulate până acum de cele două instituţii partenere, conform statisticilor I.G.S.U., în perioada 01 octombrie 2012 - 30 iunie 2016 numărul incendiilor a scăzut cu peste 9% raportat la perioada 01 octombrie 2008 - 30 iunie 2012, iar numărul victimelor s-a redus cu circa 7%.

 

Despre E.ON România

 

Grupul E.ON este activ de 11 ani pe piaţa locală în domeniile furnizării şi distribuţiei de gaze naturale şi energie electrică, deservind peste 3 milioane de clienţi din 20 de judeţe situate în partea de nord a ţării. Din Grupul E.ON în România fac parte companiile E.ON Energie România, E.ON Distribuţie România şi E.ON Servicii Clienţi.

 

Pe plan local, cifra de afaceri consolidată a grupului german aferentă anului 2015 s-a situat la 4,9 miliarde de lei, iar pentru acest an este previzionată depăşirea pragului de 5 miliarde de lei. De la venirea sa pe piața locală, E.ON a virat către stat aproape 7 miliarde de lei sub formă de impozite şi taxe.

Tag Cloud