Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Electromagnetica vinde 35.000 de contoare electrice anual. Exporturile sunt 30% din businessul general de producție

Electromagnetica vinde 35.000 de contoare electrice anual. Exporturile sunt 30% din businessul general de producție

Electromagnetica 3

 

Una dintre cele mai vechi fabrici din România, Electromagnetica, astăzi printre cei mai mari producători români de sisteme de iluminat cu LED, a investit în ultimii 5 ani 13,6 milioane de euro. Cea mai mare parte din aceste investiţii a fost direcționată către achiziția și dezvoltarea proprie de echipamente pentru producție, construcția, modernizarea și retehnologizarea microhidrocentralelor și către activitatea de cercetare dezvoltare, informează compania.

Istoria producției Electromagnetica de contoare electrice și aparate de măsură electromagnetice a început în 1948, iar în toamna aceasta a lansat EnergSys 3, a treia versiune a sistemului inteligent de telecitire și gestiune a consumurilor de energie electrică. Aceasta versiune, printre altele, extinde aria de aplicabilitate și la consumatorii non-casnici.

Potrivit obiectivelor europene în materie de eficiență energetică, până în 2020, minim 80% dintre consumatorii fiecărui stat membru trebuie să fie integrați într-un sistem de contorizare inteligentă a energiei. În cazul Românei, este vorba de aproape 6,5 milioane de gospodării care vor trebui să facă trecerea la smart metering, aminteşte Eugen Scheușan, directorul general al Electromagnetica.

Dacă anual, cantitatea medie de contoare de energie electrică vândute de Electromagnetica este de aproximativ 35.000 de unități, piața se ridică la câteva sute de mii de unități pe an.

Pe de altă parte, produsele Electromagnetica cu cel mai mare impact asupra eficienței energetice sunt corpurile și sistemele de iluminat cu LED, produse dezvoltate din 2010 de companie. Electromagnetica a ajuns acum  cel mai important producător local de astfel de echipamente destinate segmentului industrial și comercial. Pe segmentul iluminatului comercial, printre beneficiarii sistemelor Electromagnetica se numără lanțuri de magazine, benzinării, farmacii, etc.

Merită amintit şi că, în ultimii doi ani, compania a livrat în țară câteva zeci de sisteme de mari dimensiuni destinate iluminatului public.

După 85 de ani de activitate, compania are astăzi mai multe linii de business. Pe lângă iluminatul cu LED-uri și producția de contoare și sisteme de telegestiune, aceasta mai produce subansamble din mase plastice injectate, aparataj electric, subansamble pentru fabricația de automobile, echipamente de siguranță a traficului feroviar, scule și matrițe, precum și energie din surse regenerabile hidro.

Cu o pondere a exporturilor în businessul de producție de circa 30%, Electromagnetica vinde în 12 țări, majoritatea din Europa, în special subansamble din mase plastice injectate, aparataj electric, sisteme de iluminat cu LED și matrițe pentru injecție.

“Exporturile companiei cresc în special în regiune, Bulgaria devenind cea mai mare piață în acest moment pentru soluțiile de iluminat industrial și comercial. Vindem bine și în țările din fosta Iugoslavie, Republica Moldova, Italia, Ungaria”, a precizat directorul general.   

Electromagnetica activează şi în domeniul producției de energie electrică din surse regenerabile, a serviciilor de furnizare de energie electrică si de inchiriere. Astfel, compania deține 10 microhidrocentrale, in bazinul râului Suceava, cu o putere instalată de 5,4  MW.

Rezultate Financiare

Compania a încheiat anul 2014 cu venituri de circa 446 milioane lei și un profit net de 7,57 milioane lei. In primele 9 luni ale anului 2015, societatea a înregistrat venituri totale de 302,3 milioane lei si un rezultat net negativ de 3,64 milioane lei.

Structura acționariatului

Principalii acționari sunt Asociația PAS Electromagnetica (29,63%) și SIF Oltenia (25.17%), la care se adaugă persoane fizice (29,97%) și persoane juridice (16,23%). Societatea este listată la Categoria Premium a BVB, fiind tranzacționată cu simbolul de piață ELMA.

 

Tag Cloud