Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Echipamentele electrice defecte şi improvizațiile, cauza a aproape un sfert dintre incendii

Echipamentele electrice defecte şi improvizațiile, cauza a aproape un sfert dintre incendii

incendii

 

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi E.ON România au de trei ani un parteneriat pentru informarea, prevenirea şi conştientizarea cetăţenilor asupra pericolelor la care sunt expuşi în cazul utilizării necorespunzătoare a diferitelor surse de energie. Este primul parteneriat de acest fel încheiat între IGSU şi o companie din sectorul energetic din România. Întâmplător sau nu, de la începutul acestei colaborări, numărul incendiilor de locuinţe şi cel al victimelor s-au redus.

Anul trecut, compania anunţa că s-a ocupat, printre altele, şi de dotarea structurilor operative din cadrul IGSU cu 100 de detectoare portabile multigaz, în vederea creșterii nivelului de siguranță a echipelor de intervenție.

E.ON susţine că după primii trei ani de parteneriat, în aria de acoperire a companiei s-a înregistrat o scădere cu aproape 40% a numărului de intoxicaţii şi asfixii cu monoxid de carbon, iar numărul victimelor s-a diminuat cu circa 44%.

Majoritatea incidentelor au fost provocate de coşurile de fum defecte sau amplasate necorespunzător, neprotejate faţă de elementele combustibile (circa 34%), precum şi de utilizarea unor instalaţii şi echipamente electrice cu defecțiuni sau improvizații (circa 22%).

Potrivit datelor IGSU, la nivel naţional, numărul incendiilor la locuinţe înregistrate în intervalul 1 octombrie 2012-30 iunie 2015, a scăzut cu peste 500, comparativ cu perioada similară a anilor anteriori (1 octombrie 2009-30 iunie 2012), ajungând la 16.275 de evenimente.

În ceea ce priveşte locul producerii incendiilor la locuinţe, în mediul rural se constată că aproape 54% dintre aceste evenimente s-au declanșat în poduri, mansarde sau la acoperişuri, în vreme ce în mediul urban ponderea acestor locuri de generare a incidentelor este de aproape 31%.

Bucătăriile reprezintă principalele destinații de declanșare pentru 24,5% dintre incendii, în mediul urban, respectiv pentru 17,3% dintre cazurile consemnate în mediul rural.

De asemenea, defecţiunile sau utilizarea necorespunzătoare a instalaţiilor electrice sau a aparaturii electronice din dormitoare se regăsesc în topul cauzelor care au generat 17% din totalul incendiilor înregistrate atât la oraşe, cât şi la sate.

Coşurile de fum defecte sau amplasate necorespunzător faţă de elementele combustibile au provocat 34,2% din totalul incendiilor la locuinţe, în perioada 1 octombrie 2012-30 iunie 2015, relevă statisticile I.G.S.U. De asemenea, utilizarea instalaţiilor şi echipamentelor electrice cu defecțiuni sau improvizații defecte sau improvizate au declanșat cca. 22% din totalul incendiilor, iar mijloacele de încălzire, pe bază de gaze sau alte tipuri de combustibil, au generat 16,5% din evenimente.

Pe de altă parte, marele grup energetic german susţine că a făcut mai investiţii în reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice. Astfel, companiile E.ON din România au investit în total, în anul 2014, aproximativ 420 milioane de lei (94 milioane euro), aceasta fiind cea mai mare sumă alocată în acest scop în ultimii ani. Investiţiile au fost direcţionate, susţin cei de la E.ON România, în principal către modernizarea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice. Pentru 2015 compania are bugetate investiţii de aproape 400 milioane lei (90 milioane euro), sume ce vor fi alocate, de asemenea, prioritar către proiectele de modernizare a reţelelor de distribuţie.

 

Tag Cloud