Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sat10052024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Romgaz caută un investitor pentru retehnologizarea centralei Iernut și își înființează "pe hârtie" filială de înmagazinare la Ploiești

Romgaz caută un investitor pentru retehnologizarea centralei Iernut și își înființează "pe hârtie" filială de înmagazinare la Ploiești

Iernut Feisbuc

Acționarii Romgaz au decis, luni, să contracteze servicii de consultanță pentru selectarea unui partener-investitor alături de care să înființeze o asociere în participațiune, prin intermediul căreia să realizeze lucrări de retehnologizare și modernizare a termocentralei Iernut, aceste lucrări putând beneficia de finanțare nerambursabilă prin Planul Național de Investiții, parte a Strategiei Energetice a României.

Finanțarea nerambursabilă poate fi de maximum 25% din valoarea cheltuielilor eligibile și este obligatoriu ca Romgaz să continue să fie proprietarul termocentralei Iernut, se precizează într-un document al Romgaz. Planul Național de Investiții în energie este finanțat din alocările gratuite de certificate de emisii de gaze cu efect de seră către producătorii de energie de către Comisia Europeană.

Proiectul Romgaz prevede că, în cadrul complexului Iernut, urmează să fie construită o centrală nouă, în ciclu combinat cu turbine de gaze, la o putere instalată de maximum 400 MW și eficiență electrică brută la sarcină nominală de minimum 55%.

"Având în vedere valoarea mare și complexitatea investiției, care va necesita alocarea de resurse proprii, accesarea Planului Național de Investiții, credite bancare și, eventual, accesarea de fonduri structurale, după caz, contracte interne și internaționale, implicațiile de personal etc, considerăm oportună și necesară achiziționarea de servicii de consultanță juridică și asistență de specialitate", arată Romgaz.

Potrivit soluției tehnice alese în urma unui studiu de fezabilitate realizat de Institutul de Studii și Proiectări Energetice București, Romgaz a decis că la Iernut vor fi instalate două cicluri combinate cu turbine de gaze identice, fiecare dintre ele echipat cu câte două turbine cu gaze de 69 MWe, câte două cazane recuperatoare pentru producere de abur, fără ardere suplimentară, echipate cu arzătoare moderne cu formare redusă de NOx și câte o turbină cu abur, de condensație, cu o putere instalată de 69 MW.

"Compararea randamentelor de producere a energiei electrice ale grupurilor existente din centrala de la Iernut cu performanțele realizate pe plan mondial în instalații bazate pe utilizarea unui ciclu combinat duce la o diferență de circa 15-20% în favoarea instalațiilor care utilizează cicluri combinate", afirmă Romgaz.

Cantitatea de gaze livrată de Romgaz centralei electrice proprii Iernut a crescut cu 132,77% în primele 9 luni din 2014, la 304 milioane metri cubi, iar cantitatea de energie electrică livrată de centrală s-a majorat cu 121,18%, la 1,215 milioane MWh, în condițiile în care centrala nu a funcționat în perioada februarie-mai 2013. Veniturile Romgaz din vânzarea de energie electrică au crescut în primele trei trimestre ale anului 2014 cu 47,64%, la 242,94 milioane lei.

Termocentrala Iernut are o capacitate instalată de 800 MW şi a produs în 2013 aproape 1 TWh de electricitate, echivalentul a 1,3% din producţia de energie electrică la nivel naţional.

Romgaz a preluat centrala Iernut în luna februarie a anului 2012, de la altă companie de stat, Electrocentrale Bucureşti, în contul unor datorii neonorate de 653 milioane de lei aferente gazului cumpărat dar neplătit de la compania din Mediaş. În octombrie 2013, Romgaz afirma că trebuie să facă investiţii "substanţiale" pentru a menţine în funcţiune termocentrala de la Iernut, iar până în 2016 va trebui să reducă puterea unităţii, pentru a se conforma cerinţelor de mediu.

Acționarii Romgaz au mai aprobat contractarea de servicii de consultanță și asistență juridică în vederea înființării filialei de înmagazinare gaze naturale Depogaz Ploiești SRL. Potrivit legislației europene, un operator de înmagazinare care face parte dintr-un operator integrat pe verticală trebuie să fie independent cel puțin în ceea ce privește forma juridică, organizarea și procesul de luare a deciziilor, față de alte activități care nu au legătură cu transportul, distribuția sau înmagazinarea.

Astfel, Romgaz va înființa și va înregistra la Registrul Comerțului filiala Depogaz Ploiești SRL, care va prelua activitatea SISGN Ploiești.

"Avem în vedere și data la care a intrat în vigoare Directiva 2009/73/CE (...), cât și faptul că se pot dispune sancțiuni și declanșa procedura de infringement împotriva României, în situația în care separarea nu se realizează în conformitate cu normele europene", arată Romgaz, motivându-și astfel necesitatea de a achiziționa servicii de consultanță juridică pentru înființarea filialei Depogaz Ploiești SRL.

Tag Cloud