Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue04232024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Zeta Petroleum produce curent din gazele de la Suceava

Zeta Petroleum produce curent din gazele de la Suceava

Zeta Petroleum curent gaz

Marea companie de petrol şi gaze Zeta Petroleum, care are mai multe concesiuni în România, în producţie sau în pregătire, precum cele de la Suceava, Griviţa Nord, Bobocu sau Jimbolia, începe să se arate interesată, pe lângă producţia de gaze şi de cea de electricitate, în primă instanţă de electricitatea produsă din gaze.

Compania se aşteaptă să înceapă producţia de electricitate în Suceava, la Dorneşti Sud 1, în a două jumătate a anului. La Dorneşti Sud au o sondă forată încă din anul 2007 iar debitul de gaz comercial a fost testat iniţial la 24.000 de metri cubi pe zi pentru ca pe parcursul testelor de producţie recente, valoarea să urce la 26.000 de metri cubi pe zi, rată care confirmă faptul că acest câmp poate fi exploatat comercial.

Astfel că, în anul acesta, la producţia deja existentă de la câmpul Climăuţi, care a fost în anul 2013 de 4,45 milioane de de metri cubi standard pe zi (adică măsurare la temperatură de 15 grade C, presiune de 1,01325 barA), o să se adauge şi producţia de gaze de la Dorneşti Sud 1. Cu gazele scoase de acolo şi cu un generator pe gaze se va produce energie electrică.

Procesul de selectare a echipamentului de producere a electricităţii, gas to power, a avut ca rezultat semnarea unui contract în acest sens, cu achiziţionarea unui generator cu gaz, în luna decembrie.

Dacă Zeta Petroleum va produce energie electrică şi din alte surse… rămâne de văzut. Cert e că, recent, Zeta Petroleum Suceava şi-a adăugat la obiectele de activitate şi producţia de energie electrică, transportul energiei electrice, distribuţia dar şi comercializarea, conform unui document al companiei, consultat de Energy Report.

Compania intenţionează în continuare să repună în exploatare zăcâmântul de gaze de la Bobocu, din judeţul Buzău, fiind în căutare de finanţare și parteneri pentru acest demers și având în plan extinderea unei sonde deja existente pe perimetrul respectiv, Bobocu 310.

De asemenea, anul trecut, Zeta a început un proiect de schimb de date cu americanii de la Chevron, cu accesul fiecăreia dintre cele două părţi la informaţiile despre concesiunile celeilalte.

 

Tag Cloud