Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Wed09182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Chevron, Exxon și Shell sunt acuzate în Australia că au transferat profituri din țară fără să plătească impozite, prin credite scumpe acordate subsidiarelor

Chevron, Exxon și Shell sunt acuzate în Australia că au transferat profituri din țară fără să plătească impozite, prin credite scumpe acordate subsidiarelor

Chevron Australia

Giganții petrolieri multinaționali Chevron, ExxonMobil și Shell sunt acuzați de autoritățile australiene că au obținut anul trecut profituri neimpozitate de aproape 3 miliarde de dolari în Australia, de la subsidiarele lor australiene implicate în proiectul gazeifer Gorgon de la Antipozi, sub forma dobânzilor achitate de aceste subsidiare societăților-mamă la creditele intra-grup contractate.

Astfel, potrivit rezultatelor unei anchete a Senatului australian, în 2014, cele patru companii petroliere multinaționale ar fi acordat subsidiarelor lor din Australia împrumuturi totale în valoare de 66 miliarde dolari. Dobânzile la aceste împrumuturi au totalizat 3,1 miliarde dolari anul trecut, în condițiile în care companiile-mamă au obținut sumele împrumutate subsidiarelor de pe piețele financiare la costuri mult mai mici, de doar 200-300 milioane dolari, scrie publicația australiană Financial Review.

"N-aș vrea să simplific exagerat lucrurile, dar, în esență, compania-mamă Chevron s-a împrumutat în SUA la o dobândă de 2% și a împrumutat banii obținuți subsidiarei sle australiene la o dobândă de 9%", a declarat, la o audiere în fața Senatului, un reprezentant al Fiscului australian.

Potrivit legislației fiscale din Australia, cheltuielile unei companii australiene cu dobânzile la creditele contractate de la societatea-mamă sunt cheltuieli deductibile limitat la calculul profitului impozabil. Cu cât gradul de îndatorare al subsidiarei australiene a unei multinaționale, calculat ca raport între datorii și capitalul propriu, este mai mare, cu atât nivelul de deductibilitate al cheltuielilor cu dobânzile la creditele contractate de la societatea-mamă este mai mare.

Comisia Senatului australian care s-a ocupat de anchetă a propus, într-o formă inițială a raportului realizat în urma investigației, modificarea legislației fiscale în așa fel încât, la calculul nivelului de deductibilitate al cheltuielilor cu dobânzile la creditele contractate de subsidiarele australiene de la societățile-mamă, să nu se mai țină seama de gradul de îndatorare al subsidiarelor australiene, ci de cel global al companiilor-mamă.

Implementarea acestei propuneri ar fi avut un efect devastator asupra deductibilității acestor cheltuieli ale subsidiarelor australiene ale giganților petrolieri multinaționali. Asta pentru că aceste subsidiare au un grad de îndatorare mult mai mare decât companiile-mamă.

Astfel, dacă anul trecut s-ar fi ținut seama de gradul de îndatorare al societăților-mamă, subsidiarele australiene ale Chevron, Exxon și Shell și-ar fi putut deduce la calculul profitului impozabil cheltuieli cu dobânzi de doar 462 milioane dolari, nu de 3,1 miliarde dolari, cât și-au dedus de fapt.

La nivel global, Chevron are un grad de îndatorare de doar 8,5%, în timp ce subsidiara australiană a Chevron are un grad de îndatorare de nu mai puțin de 76,2%. Dacă s-ar fi ținut cont de gradul de îndatorare global al Chevron, subsidiara din Australia a americanilor și-ar fi putut deduce cheltuieli cu dobânzi la credite contractate de la societatea-mamă de doar 205 milioane dolari, față de 1,8 miliarde dolari, cât și-a dedus de fapt.

Similar, la nivel de grup, ExxonMobil are un grad de îndatorare de doar 11,9%, față de unul de 85% al subsidiarei sale australiene. La Shell, gradul global de îndatorare este de 12,2%, în vreme ce subsidiara din Australia are un grad de îndatorare de 42%.

Propunerea de modificare a reglementărilor fiscale cu privire la stabilirea nivelului de deductibilitate a cheltuielilor cu dobânzile la creditele contractate de la societățile-mamă multinaționale de către subsidiarele australiene a fost însă exclusă din raportul final al Comisiei Senatului australian însărcinată cu investigarea acestei spețe, la presiunea companiilor petroliere.

Proiectul Gorgon, la care Chevron, Exxon și Shell sunt parteneri, presupune extracția de gaze naturale din mai multe zăcăminte offshore din largul coastei vestice a Australiei și transportul lor, prin conducte submarine, către un terminal de gaze naturale lichefiate situat pe insula Barrow. De acolo, LNG-ul ar urma să fie exportat pe piețele asiatice, fiind deja încheiate acorduri de export cu clienți din China, India, Japonia și Coreea de Sud.

Recent, cei de la Chevron, care sunt operatorii proiectului și dețin 47% din drepturile asociate acestuia, au anunțat că ar putea rata deadline-ul de intrare în funcțiune a proiectului, setat pentru finalul acestui an, din cauza unor probleme cu echipamentele, a disputelor cu sindicatele și a vremii nefavorabile. Noul deadline a fost fixat pentru începutul anului 2016. Investițiile în proiect se ridică la 54 miliarde de dolari.

Inițial, Gorgon, cel mai mare proiect de exploatare de resurse minerale din istoria Australiei, avea un buget de 37 miliarde de dolari și era programat să intre în funcțiune în ultimul trimestru din 2014.

Tag Cloud