Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Insolvenţa TMUCB: peste 400 de creditori, 137 mil. lei datorii neplătite

Insolvenţa TMUCB: peste 400 de creditori, 137 mil. lei datorii neplătite

rafinarie TMUCB

Gigantul TMUCB,  cu 17 sucursale locale şi capital privat românesc, printre ai cărei clienţi se numără companii naționale de gaz și petrol, rafinării, fabrici de ciment și companii multinaționale precum Rafinaria Rompetrol, LukOil Romania, Agip România, Transgaz Mediaș sau Centrala Nucleara Cernavodă a intrat în insolvenţă în vară iar acum are datorii de 137 milioane de lei şi peste 400 de creditori, indică tabelul preliminar al creanţelor consultat de Energy Report.

Cei mai mulţi bani de recuperat îi au băncile BRD, care are de recuperat peste 42 milioane de lei, adică 16,4% din total şi Unicredit cu 15 milioane de lei, la categoria creanţelor garantate. La acestea se adaugă, tot la categoria creanţelor garantate ANAF 6,6 milioane de lei (ANAF mai are de recuperat 21 milioane lei şi la categoria creanţe bugetare). Salariaţii au de recuperat peste 3,5 milioane de lei

Pentru a da seama de amploarea acestei insolvenţe merită să precizăm şi că administratorul judiciar  Casa de Insolvenţă Transilvnia  ia lunar 12.500 euro plus TVA în primele şase luni ale procesului de insolvenţă pentru ca apoi să ia 10.000 euro plus TVA, sume la care se adaugă 5% plus TVA din sumele obţinute ca urmare a valorificării activelor din patrimoniul debitoarei sau din recuperări de creanţe în primul an de la deschiderea procedurii.

Compania, pe scurt

TMUCB (Trustul de Montaj Utilaj Chimic București), fondat în 1958, este una dintre cele mai mari companii ce activează în industria petrochimică din România şi are 17 filiale în ţară împreună cu sediul principal, o sucursală în Kuweit şi un joint-venture în Thailanda.

Ca profil economic, TMUCB SA este o companie de construcții montaj cu profil mecanic, specializată în domenii precum industria petrolieră – rafinării, industria petrochimică, rezervoare metalice de depozitare a petrolului pentru produse petroliere, terminal petrolier cu rampe pentru încărcare și descărcare, trasee de conducte de transport și distribuție pentru produse burite și petrochimice, terminale GPL , industria energetică – centrale termoelectrice şi nucleare, industria gazelor naturale – conducte de înaltă, medie și joasă presiune și stații de măsurare și control al presiunii, industria cimentului – fabrici de ciment şi altele.

Datoriile pe termen scurt ale societății au crescut în anul 2014 cu 26,6 mil lei față de sfârșitul anului anterior. Principala creștere este cea la bugetul de stat, prin înregistrarea amenzii față de ANAF în valoare de 12,6 milioane de lei. O altă creștere semnificativă, în valoare de 7,8 mil lei, este la nivelul datoriilor către creditorii bancari, din cauza faptului că în decembrie 2013 liniile au fost acoperite iar în iunie 2014 ele erau trase în mare parte în scopul finanțării activității comerciale.

Casa de Insolvenţă Transilvania a pus insolvenţa pe seama unor factori precum efectuarea lucrărilor de construcții în 2013 cu o marjă de producție prea scăzută pentru acoperirea restului de costuri, blocarea lichidităților în creanțe nerecuperabile, costurile alocate pentru producția în curs de execuție aferentă unor lucrări neacceptate de beneficiari sau amenda de la Consiliul Concurenței.

În încheiere mai amintim doar că dacă la finele lui 2013, cifra de afaceri  a fost de 276 milioane de lei, la intrarea în insolvenţă din vară rulajul a coborânt  la 67.329.267 lei în iunie 2014.

 

Tag Cloud