Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sat04272024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale Prețul gazelor de pe piața liberă s-a situat în ultima lună doar în 3 zile peste cel reglementat. Cine sunt beneficiarii păstrării acestuia

Prețul gazelor de pe piața liberă s-a situat în ultima lună doar în 3 zile peste cel reglementat. Cine sunt beneficiarii păstrării acestuia

Prețul spot al gazelor pe piața pentru ziua următoare operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM) s-a situat doar în 3 zile din ultima lună peste cel reglementat, de 150 de lei/MWh, la care producătorii sunt obligați să vândă gaze furnizorilor pentru acoperirea consumului clienților casnici și CET-urilor. Și gazul cu livrare în luna următoare, martie, s-a depreciat în ultimele 40 de zile cu aproape 25%, tranzacționându-se în prezent la 130 lei/MWh, cu 20 de lei/MWh sub prețul reglementat.

De ce este important Guvernul României a introdus, începând încă din perioada pandemiei, o serie de măsuri menite a proteja consumatorii finali, reversând procesul de liberalizare a pieței prin revenirea la un sistem de control planificat al pieței de energie. Numai că în prezent prețurile libere, atât la energie electrică, cât și la gaze, se situează sub prețurile impuse de guvern producătorilor în relație cu furnizorii.

Mai este interesant Dacă în trecut furnizorii erau avantajați în relație cu producătorii (nu cu statul, care încă le este dator) în urma revenirii la un sistem centralizat de control al pieței, în prezent, beneficiari ai păstrarii prețurilor de vânzare angro impuse de guvern, par a fi producătorii (majoritatea dintre ei deținuți de stat, atât pe piața energiei, cât și pe cea a gazelor).

Prețul gazelor cu furnizare în ziua următoare se situează în prezent la 130 lei/MWh, cu peste 13% sau 20 de lei/MWh sub cel reglementat.

Iar aceasta a fost regula în ultima lună, când în numai 3 zile, 31 ianuarie, 1 februarie și 4 februarie, prețul spot s-a situat peste cel reglementat.

Volumele tranzacționate au fost în medie de 20 GWh/zi, reprezentând 7,7% din producția internă curentă. Dacă adăugăm și volumele tranzacționate pe cealaltă piață spot, cea intraday, volumele au atins 30 GWh/zi, reprezentând 11,5% din producția internă.

Și prețul gazelor cu livrare în luna următoare se situează la același nivel, de 130 lei/MWh, după ce la începutul lunii ianuarie era de 170 lei/MWh.

Dacă în cazul păstrării prețului reglementat de vânzare de 450 lei/MWh în cazul energiei electrice, principalul păgubit pare a fi bugetul de stat, de unde se fac decontări către furnizori, în cel al gazelor, pe lângă buget, și consumatorii finali sunt victime ale sistemului reglementat, care nu vor putea beneficia în viitorul apropiat de scăderea prețului gazelor.

O revenire la liberalizarea piețelor nu ar garanta că furnizorii vor face imediat oferte mai atractive consumatorilor finali din două motive. În primul rând, ei au achiziționat majoritar gaze și energie în trecut cu furnizare în prezent la preț reglementat. În al doilea rând, revenirea la controlul prețurilor a distrus piața liberă, a condus la concentrarea furnizorilor și a eliminat, implicit, concurența dintre furnizori în a prezenta clienților oferte mai atractive. Majoritatea furnizorilor au oferte standard, la preț reglementat de achiziție a mărfurilor.

Producătorii de gaze autohtoni au 2 motive să prefere păstrarea actualului nivel al prețului reglementat, de 150 lei/MWh. În primul rând, acesta este mai mare decât cel de pe piața liberă, iar în al doilea rând, potrivit legislației, gazul comercializat la preț reglementat este scutit de impozitul pe veniturile suplimentare obținute în urma liberalizării sectorului, cea ce reprezintă o gură de oxigen pentru OMV Petrom, dar mai ales pentru Romgaz, companii care în următorii 3 ani au de investit câte 500-600 milioane de euro în proiectul Neptun Deep.

De altfel, recent, membrul directoratului OMV Petrom responsabil pentru gaze și energie, Frank Neel,

Tag Cloud