Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Wed12112024

Last updateThu, 28 Nov 2024 6pm

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale Petrolul capitulează în fața Grexit-ului

Petrolul capitulează în fața Grexit-ului

oildown

Petrolul s-a depreciat rapid în primele ore ale dimineții de luni, Brent-ul căzând pentru prima dată în ultimele 4 luni sub nivelul de 60 dolari pe baril, ca urmare a votului negativ înregistrat în Grecia.

Încrederea de pe piețele asiatice pare la un nivel minim, în rezultatului înregistrat la referendumul din Grecia, unde 61% din participanți au susținut decizia premierului Alexis Tsipras de a respinge pachetul de austeritate propus de finanțatorii internaționali, bazat pe reduceri suplimentare de cheltuieli publice și majorări de taxe.

Potrivit Bloomberg, secretarul de stat al SUA John Kerry a încercat să tempereze anticipațiile negative de pe piața petrolului, negând faptul că un acord nuclear cu Iranul este iminent.

Scăderea de luni dimineață vine după o săptămână în care petrolul a înregistrat cele mai mari pierderi săptămânale din luna martie până în prezent. Criza greacă riscă să devină o criză europeană, iar investitorii încearcă să renunțe la activele riscante, precum petrolul. Un eventual acord nuclear cu Iranul ar conduce la ridicarea sancțiunilor și la dublarea exporturilor de petrol iranian.

Deprecieri săptămânale masive

“Asistăm la o relativă capitulare a pieței petrolului. Situația din Grecia afectează încrederea pe partea de cerere, iar un acord nuclear cu Iranul reprezintă un risc negativ ca urmare a posibilității unei majorări semnificative a ofertei”, susține Ric Spooner, analist șef la CMC Markets din Sydney.

Brent-ul cu livrare în luna august s-a depreciat cu 97 de centi, până la un nivel de 59,35 dolari pe baril, după ce săptămâna trecută a pierdut 4,7%.

Petrolul WTI cu livrare în august a pierdut în această perioadă 2,49 dolari sau 4,4%, ajungând la 54,44 dolari pe baril.

Un dolar puternic afectează prețul petrolului

“Incertitudinea privind ieșirea sau nu a Greciei din zona euro pune presiune pe petrol. Este un factor suplimentar care se adaugă furtunii de pe piața de capital chineză, majorarea recentă a numărului de sonde din SUA și potențialei majorări a exporturilor iraniene. Însă principala implicație a ceea ce se întâmplă în Grecia va fi pe cursul de schimb euro/dolar, moneda euro urmând a fi pusă sub o presiune suplimentară”, afirmă Olivier Jakob, analist la Petromatrix, citat de Reuters.

Și cum prețurile de pe piața petrolului sunt în dolari, un dolar puternic pe de o parte conduce la o perspectivă negativă a cotațiilor țițeiului, iar pe de altă parte scumpește această materie primă pentru țările care au prețul în alte monede, care se depreciază în raport cu dolarul.

Tag Cloud