Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale Apreciere record a petrolului, de 15% în ultimele 3 zile, cea mai mare creștere procentuală înregistrată în ultimii 5 ani

Apreciere record a petrolului, de 15% în ultimele 3 zile, cea mai mare creștere procentuală înregistrată în ultimii 5 ani

20130410 - pretul titeiului

Petrolul și-a continuat evoluția pozitivă pentru cea de-a patra zi consecutivă, cea mai lungă perioadă de apreciere înregistrată din luna august a anului trecut. Astfel, în această dimineață West Texas Intermediate (WTI) depășise pragul de 51 $/baril, iar Brent-ul pe cel de 56 $/baril.

Evoluția este cu atât mai importantă cu cât datele privind ecartul dintre producție și cerere, dar și știrile referitoare la greva declanșată în SUA de sindicatul angajaților din rafinării, nu erau favorabile unei evoluții pozitive a petrolului.

După ce ieri dimineață, prețul țițeiului a suferit ca urmare a anunțului grevei din rafinăriile americane, până la finalul zilei el și-a revenit și a încheiat ziua pe un trend pozitiv: WTI (+ 1,33$ sau 2,89%) la un nivel de 49,57 $/baril, Brent-ul (+ 1,76 $ sau 3,3%) la un nivel de 54,75 $.

Până astăzi la ora 11:35 (ora României), WTI câștigase alți 1,59 $ sau 3,22%, ajungând la 51,17 $/ baril, iar Brent-ul 1,97$ sau 3,59%, fiind tranzacționat la 56,72 $/ baril.

Aprecierea din ultimele 3 zile (exceptând-o pe cea de azi) este cea mai considerabilă apreciere procentuală a Brent-ului înregistrată în ultimii 5 ani, din aprilie 2009.

Analiștii anticipează o adaptare mult mai rapidă a producției SUA la cererea globală

Explicația acestor mișcări: temerea că actualul nivel al prețurilor va conduce la reducere a producției nu numai pe termen mediu și lung, ci chiar și pe termen scurt.

Rapoartele și datele publicate în ultima săptămână, care arată o reducere considerabilă a activităților de forare în SUA, sugerează o adaptare mai rapidă decât se aștepta a ofertei la cerere, susține banca de investiții în energie Tudor, Pickering, Holt & Co., citată de The Wall Street Journal. Potrivit analiștilor băncii, pare "din ce în ce mai plauzibil" ca activitatea de forare din SUA să scadă cu 40% în a doua jumătate a acestui an, ceea ce ar implica o reducere a producției cu 600.000 de barili pe zi în 2016 față de nivelul care va fi înregistrat în 2015.

Potrivit lui Gordon Kwan, șef al departamentului de cercetare al pieței petrolului la Nomura, deja a informat clienții băncii că actuala tendință de reducere a activității de forare ar trebui să susțină o revenire a prețului petrolului până la finalul anului. O reducere cu 15-20% a producției din SUA ar elimina actuala supraproducție de aproximativ 2 milioane de barili pe zi înregistrată la nivel global.

Tag Cloud