Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue11052024

Last updateTue, 29 Oct 2024 8am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale Prețul petrolului OPEC s-a micșorat în 2013, pentru prima dată în ultimii 3 ani

Prețul petrolului OPEC s-a micșorat în 2013, pentru prima dată în ultimii 3 ani

20130410 - OPEC

Prețul coșului de referință al petrolului OPEC a scăzut în 2013 pentru prima dată în ultimii trei ani, depreciindu-se cu 3% față de nivelul record atins în 2012, de 109,45 de dolari pe baril.

Printre cauzele acestei evoluții, susține Wall Street Journal, se numără majorarea producției de petrol a Statelor Unite, ca urmare a revoluției tehnologiei de șist, și evoluția fragilă a cererii la nivel global. Aceste două elemente au surclasat efectele evenimentelor geopolitice ale anului (în special micșorarea producției din mai multe state din Africa de Nord, ca urmare a revoltelor din regiune).

Noul coș de referință OPEC, format din mai multe tipuri de țiței, a fost introdus în 2005. Începând din 2009, el este alcătuit din Saharan Blend (Algeria), Girassol (Angola: adăugat în ianuarie 2007), Oriente (Ecuador, adăugat în octombrie 2007), Iran Heavy (Iran), Basra Light (Iraq), Kuwait Export (Kuwait), Es Sider (Libia), Bonny Light (Nigeria), Qatar Marine (Qatar), Arab Light (Arabia Saudită), Murban (Emiratele Arabe Unite) și Merey (Venezuela- înlocuit cu BF-17 în ianuarie 2009). Din luna ianuarie 2009 țițeiul 11 Minas din Indonezia a fost exclus în urma deciziei acestui stat de a se retrage din OPEC. Majoritatea tipurilor de țiței din coșul OPEC sunt "grele" (cu conținut ridicat de sare și sulf) și de o calitate inferioară Brend-ului, ceea ce nu oprește prețul acestora să urmeze îndeaproape prețul Brent-ului, la o diferență cuprinsă între 2 și 4 dolari pe baril.

Declinul prețului coșului OPEC după trei ani de apreciere s-a aliniat celorlalte evoluții ale pieței. În 2014, membrii OPEC, care-și bazează execuțiile bugetare pe veniturile din comercializarea petrolului, vor fi supuși unor noi presiuni ale prețurilor la aceste produse. Cererea la nivel global va rămâne fragilă, iar producția statelor non-membre OPEC se va majora, în defavoare apetitului pentru barilii OPEC.

OPEC estimează o reducere a producției cu 400.000 de barili/zi

OPEC estimează că producța cartelului s-a micșorat cu jumătate de milion de barili pe zi în 2013 și anticipează o reducere suplimentară de 400.000 de barili pe zi în 2014. Însă această reducere ar pute fi insuficientă pentru o menținere a prețului la un nivel sustenabil pentru echilibrarea execuțiilor bugetare ale statelor membre, cu atât mai mult cu cât atât Libia, cât și Iran, și-au anunțat intenția de a-și majora exporturile de petrol.

Potrivit Bank of America Merrill Lynch, chiar dacă liderul PEC, Arabia Saudită, își va micșora producția în 2014, o majorare a producției Libiei și Iranului cu 1,5 milioane de barili pe zi, ar putea împinge prețul Brent-ului la o medie de 95 de dolari, cu 10 dolari sub prognoza actuală a băncii de 105 de dolari pe baril.

Tag Cloud