Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale Prețul petrolului Brent, în ascensiune ca urmare a refuzului rebelilor libieni de a deschide trei terminale

Prețul petrolului Brent, în ascensiune ca urmare a refuzului rebelilor libieni de a deschide trei terminale

EA22Libia-1

Petrolul Brent a recuperat o parte din pierderea înregistrată săptămâna trecută, când a reușit contra-perfomanța de a realiza cel mai mare declin din ultimele două luni, 2,5%.

Aprecierea cu 0,7% a indicelui futures al Brent-ului este pusă de Bloomberg pe seama refuzului rebelilor libieni de a preda guvernului controlul a trei terminale esențiale pentru reluarea exporturilor de petrol.

Ibrahim Al Jedran, lider al rebelilor libieni, a declarat ieri în cadrul unei conferințe de presă că terminalele de la Es Sider, Ras Lanuf și Zueitina vor rămâne închise după ce guvernul a decis să le respingă condițiile puse în vederea redeschiderii acestora.

Brent-ul cu livrare în ianuarie s-a apreciat cu 97 de ceți, ajungând la 109,80 dolari pe baril, iar cel cu livrare în februarie, mai tranzacționat, a câștigat 83 cenți, ajungând la 109,15 dolari pe baril.

Producția Libiei, la minimul ultimilor trei ani

Producția Libiei, deținătorul celor mai mare rezerve dovedite din Africa a scăzut luna trecută la 210.000 de barili pe zi, minimul înregistrat în ultimii trei ani.

În 2010, Libia producea în medie 1,55 milioane de barili pe zi și intenționa să-și majoreze producția la 2 milioane de barili pe zi. În prezent, Libia exportă 110.000 de barili pe zi prin cele cinci terminale aflate sub control guvernamental. Alt terminal, Hariga din est-ul Libiei, se află doar parțial sub control guvernamental.

Potrivit estimărilor a 16 din 31 de analiști chestionați de Bloomberg, de cealaltă parte a Atlanticului, petrolul West Texas Intermediate (WTI) se va deprecia în săptămâna viitoare. Motivul: stocurile de benzină și produse distilate au atins cel mai înalt nivel din ianuarie, iar consumul de petrol a scăzut la cel mai mic nivel din octombrie.

Tag Cloud