Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu07252024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate ROPEPCA: Raportarea redevenței la un preț din străinătate arată lipsa de suveranitate și o totală indiferență cu privire la dezvoltarea pieței de gaze din România

ROPEPCA: Raportarea redevenței la un preț din străinătate arată lipsa de suveranitate și o totală indiferență cu privire la dezvoltarea pieței de gaze din România

gaze

Propunerea de a raporta redevența pentru gazele produse în România la o cifră virtuală din străinătate, cifră mult mai ridicată decât prețurile autohtone, arată lipsă de suveranitate și o totală indiferență cu privire la modul de funcționare a pieței de gaze naturale din România, susține Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA), ca reacție la adoptarea de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a ordinului privind aprobarea Metodologiei de stabilire a preţului de referinţă pentru gazele naturale extrase în România.

Potrivit acestui Ordin, preţul de referinţă pentru gazele naturale extrase în România va fi calculat în funcție de prețurile de tranzacționare de pe hubul de la CEGH Viena, dar pe baza unei formule de calcul realizată împreună cu Universitatea de Petrol Gaze Ploiești.

“ROPEPCA consideră că Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a decis emiterea acestui Ordin fără să țină cont deloc de pozițiile exprimate de principalii producători autohtoni de gaze naturale în cadrul consultării publice efectuată la data de 7 februarie 2018, dar bazând acest ordin exclusiv pe concluziile unui studiu semnat de un cadru universitar aparținând Universității de Petrol și Gaze Ploiești. ROPEPCA solicită Universității să comunice dacă punctul de vedere exprimat de autorul studiului este totodată și punctul de vedere ale prestigioasei instituții de învățământ și dacă acesta este relevant în contextul în care nu ține cont deloc de expertiza producătorilor autohtoni de gaze naturale”, se precizează într-un comunicat de presă.

ROPECA afirmă că atât timp cât în prezent România nu exporta gaze, deci nu este legată în realitate la piața europeană, iar în comparație cu alte pieșe,  piața din România nu este suficient de lichidă, prețul intern nu poate sa se raporteze momentan la cel de pe HUB-urile externe de tranzacționare. În plus, prețurile de la HUB-urile din afara României nu reflectă valoarea efectiv realizată de producătorii locali de gaze naturale, care este semnificativ mai mică din cauza costurilor de livrare a gazelor naturale de la punctele de referință la HUB-urile externe. Ca un exemplu, fluctuațiile temporare de pe piata romaneasca raportate la HUB -urile europene pot fi de 4-5 Euro/Mwh sau chiar mai mari.  

“Mai mult decât atât, producătorii de gaze naturale au obligația legală de a vinde o parte din producția internă pe piața centralizată din România, ceea ce face cu atât mai puțin relevantă referința la un hub extern”, susține ROPEPCA.

În plus, consideră reprezentanții industriei, “tranzacțiile efectuate la un HUB se fac în mod predominant prin intermediari care, de cele mai multe ori, vând produsul cumpărat anterior de la un producător. În astfel de cazuri, cotațiile folosite includ și profitul intermediarilor, respectiv includ și cheltuielile de transport. Considerăm că nu este corect ca acest element să facă parte din calculul prețului de referință.”

ROPEPCA critică și folosirea ca reper a prețului Pieței pentru Ziua Următoare de Gaze Naturale (PZU). Prețul PZU este un preț de piața spot și nu poate fi aplicabil contractelor încheiate pe termen lung care se supun altor termeni și altui mecanism de formare a prețului.

Mențiunea, ca element de calcul pentru prețul de referință, a puterii calorifice superioare medie pe nivelul țării la valoarea anului anterior pentru stabilirea prețului de referință poate, în opinia ROPEPCA, să fie discriminatoriu pentru producătorii care vând gaze “sărace” și au un venit bazat pe puterea calorică redusă a produsului.

“Đorim să atragem atenția asupra faptului că prin comunicarea unui preț de referință care este legat la o piață externă și care depășește nivelul pieței interne, ANRM trimite un semnal către piața internă care nu poate să fie în interesul consumatorilor.

“Prețul de referință trebuie sa fie prețul de piața din România. Suntem de părere ca o piață externă nu reprezinta piața din România. Nu avem nicio legătură cu hub-ul Baumgarten din Austria. Acolo gazele sunt vândute de mai multe ori și nu este corect pentru plata redevențelor din România". susține Harald Kraft, președintele ROPEPCA.

Tag Cloud