Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue04162024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Fiscul execută silit compania de stat Oil Terminal pentru datorii la buget din 2003, aceasta susține că datoriile au fost plătite de RAFO

Fiscul execută silit compania de stat Oil Terminal pentru datorii la buget din 2003, aceasta susține că datoriile au fost plătite de RAFO

RAFO

Operatorul portuar de transport și depozitare țiței și produse petroliere Oil Terminal Constanța, controlat de statul român, a primit pe data de 25 august 2014 somație de la ANAF privind începerea executării silite pentru datorii la buget în sumă totală de peste 73 milioane lei, stabilite prin acte de constatare întocmite în anul 2003, însă cei de la Oil Terminal susțin că debitul respectiv a fost deja achitat integral de către codebitorul RAFO SA.

"(...) în data de 25 august, ANAF ne-a comunicat (...) începerea executării silite pentru suma de 73.361.451 lei în temeiul titlurilor executorii (...) emise de Biroul Vamal Constanța", se arată într-o informare a Oil Terminal, remisă Bursei de Valori București (BVB).

Potrivit titlurilor executorii menționate, datate 2003, datoriile Oil Terminal la buget ar reprezenta TVA în sumă de 70.641.429 lei, comision vamal de 1.845.385 lei și taxe vamale de 874.637 lei.

Oil Terminal susține că titlurile executorii emise de ANAF sunt lipsite de actualitate, fapt probat, potrivit companiei, de o sentință irevocabilă a a Judecătoriei Constanța din august 2012, care a admis contestația la executare a Oil Terminal.

"Executarea silită pornită împotriva SC Oil Terminal SA este nelegală, dat fiind că debitul imputat acestui agent economic a fost achitat integral de către codebitorul SC RAFO SA. Potrivit principiilor de drept civil, orice datorie se stinge prin plată, fără a afecta legalitatea actului prin care a fost stabilită datoria", se arată în motivarea sentinței Judecătoriei Constanța, citată în informarea Oil Terminal remisă BVB.

Oil Terminal precizează că urmează să facă în regim de urgență toate demersurile legale necesare în vederea opririi executării silite și anulării titlurilor executorii.

Oil Terminal este controlată de statul român prin Ministerul Economiei, care deține aproape 60% din acțiunile operatorului portuar de transport și depozitare țiței și produse petroliere.

RAFO Oneşti, rafinărie controlată de omul de afaceri rus Iakov Goldovski, urmează, la finalul lunii septembrie, să-și reducă capitalul cu aproape 2 miliarde de lei, pentru a acoperi pierderile istorice şi pentru a evita dizolvarea companiei. Măsura este o alternativă la dizolvarea companiei, cerută de legea societăţilor comerciale în momentul în care activul net scade la mai puţin de jumătate din valoarea capitalului. Pierderile reportate ale RAFO se ridicau la 1,92 miliarde de lei la sfârșitul lui 2013.

Ultimul an în care rafinăria din judeţul Bacău a mai produs carburanți a fost 2008. De atunci, compania face afaceri din vânzarea de active diverse, inclusiv fier vechi.

Tag Cloud