Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri07192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Profitul Nuclearelectrica a scăzut cu aproape 70%, din cauza taxei de stâlp și a ieftinirii electricității pe piețe en-gros

Profitul Nuclearelectrica a scăzut cu aproape 70%, din cauza taxei de stâlp și a ieftinirii electricității pe piețe en-gros

Nuclearelectrica S1 2014

Profitul net al Nuclearelectrica a scăzut cu 69% în primul semestru al acestui an, comparativ cu perioada similară din 2013, din cauza taxei de stâlp și a ieftinirii electricității pe piețe en-gros.

"Scăderea profitului net se datorează în principal scăderii prețurilor de vânzare a energiei electrice pe piața competitivă, cu 20% în termeni anuali, și efectului impozitului pe construcții speciale, în cuantum de 44,7 milioane lei în SI 2014 (0 în perioada similara din 2013)", se arată într-un comunicat al Nuclearelectrica, remis Bursei de Valori București (BVB).

Taxa de stâlp a afectat profitul Nuclearelectrica încă din primul trimestru al acestui an. Atunci, compania a raportat un rezultat net de 102 milioane de lei, cu 30% mai redus decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut. Motivul principal a fost că, pentru perioada de 3 luni încheiată la 31 martie 2014, a fost preliminată o cheltuială cu impozitul pe construcții speciale în cuantum de 22 milioane lei.

De asemenea, contractul de vânzare de energie încheiat cu ArcelorMittal și aflat în derulare inclusiv în trimestrul I al anului 2014 a fost denunțat de cumpărător la sfârșitul lunii martie, după 12 luni de derulare, cu explicația ca diferența dintre prețul din contract și prețul de piață din martie 2014 nu mai poate fi suportată, în condițiile în care ArcelorMittal trebuie să plătească o serie de taxe pentru energia consumată, cum ar fi certificatele verzi și taxa pentru cogenerare.

În comunicatul Nuclearelectrica se mai precizează că în S1 2014 nu au mai fost realizate venituri semnificative din penalități, după ce, în intervalul similar al anului trecut, acestea fuseseră în cuantum de 40 milioane lei.

În primul semestru al acestui an, profitul operațional al Nuclearelectrica (EBITDA) a atins nivelul de de 249,7 milioane lei, cu 43% mai mic decât în S1 2013.

Veniturile din vânzarea energiei electrice au scăzut cu 11%, la 783,1 milioane lei, iar cantitatea de energie electrică vândută a fost de 5,2 TWh, mai mică cu 1,8% comparativ cu primele șase luni din 2014.

Pe de altă parte, cheltuielile de exploatare ale Nuclearelectrica s-au majorat cu 9%, la 826,7 milioane lei.

Tag Cloud