Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sun07212024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Noile taxe plătite de Petrom, echivalente unei dublări a redevențelor

Noile taxe plătite de Petrom, echivalente unei dublări a redevențelor

Petrom swap

OMV Petrom a plătit în prima jumătate a anului taxe și dividende statului român în valoare de 5 miliarde de lei, echivalentul costurilor necesare construirii a 200 de km de autostradă sau a 11,3% din veniturile statului român.

Comparativ cu perioada echivalentă a lui 2013, OMV Petrom a plătit taxe și impozite mai mari cu 370 de milioane de lei, echivalentul unei dublări a nivelului redevențelor, mai exact o majorare cu 90% a acestora.

Din cele 370 de milioane, 160 de milioane provin din impozitul pe consrucții, celebra taxă pe stâlp. La acestea se adaugă impozitul de 60% din veniturile suplimentare rezultate în urma liberalizării prețurilor la gaze și impozitul de 0,5% din valoare țițeiului.

De altfel, potrivit oficialilor Petrom, câștigurile din liberalizarea prețului la gaze au fost practic anulate de creșterea taxelor și impoziteor.

În plus, rezultatele OMV Petrom au fost afectate considerabil și de majorarea accizelor și a modalității de calcul a acestora. Acestea au afectat vânzările de combustibili ale companiei. Vânzările de produse petroliere ale Petrom (excluzând cocs-ul și sulful) au scăzut în volum cu 9,6% în prima jumătate a anului, într-un ritm superior scăderii vânzărilor de pe întreaga piață, de 2,9%. În ceea ce privește retail-ul, vânzările Petrom au scăzut cu 4,9%, față de media de pe piață de 2,2%. Vânzările comerciale ale Petrom s-au mișorat la rândul lor (cu 13,4%) peste media pieței (de 4,5%).

Potrivit oficilailor OMV Petrom, pe lângă efectul cauzat de majorarea acizelor, la scăderile vânzărilor a contribuit și creșterea concurenței pe piață (intrarea Gazprom și Soccar pe piața autohtonă).

Creșterea costurilor de producție cu numai puțin de 30% ca urmare a introducerii impozitului pe construcții, dar și a cheltuielilor mai mari cu personalul din România, au înjumătățit profitul OMV Petrom în primul semestru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Profitul net atribuit acționarilor Petrom a fost de 1,387 miliarde de lei, cu 42% mai mic decât cel înregistrat în prima jumătate a lui 2013 (3,391 miliarde lei).

Tag Cloud