Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Gazprom Neft, profit în creștere cu 1% pe fondul scăderii vânzărilor cu 1%

Gazprom Neft, profit în creștere cu 1% pe fondul scăderii vânzărilor cu 1%

Gazprom Neft profit 2013

Gazprom Neft, divizia de petrol a gigantului rus Gazprom, prezentă și pe piața românească prin intermediul NIS Petrol, al cărei acționar majoritar este, a înregistrat anul trecut un profit net de 177,9 miliarde ruble (5 miliarde de dolari), în creștere cu 1% față de cel realizat în anul precedent. 

În 2012, Gazprom Neft a înregistrat un profit net de 176.3 miliarde de ruble, susține Reuters.

Interesant este faptul că Gazprom Neft a raportat un profit în creștere pe fondul unei cifre de afaceri în scădere cu 1%. Veniturile Gazprom Neft în 2013 au fost de 1,5 mii de miliarde de ruble.

Potrivit Upstream, profitul în creștere pe fondul unor vânzări în scădere poate fi explicat printr-un nivel mai ridicat al producției și prin vânzarea producției prin intermediul unor canale premium.

Preț în scădere cu 2,3% pe baril

La scăderea veniturilor a contribuit prețul mediu obținut pentru propriile produse, în scădere cu 2,3% pe barilul de petrol.

Vânzările prin canale premium - propria rețea de retail, precum și combustibilii furnizați pieței aviatice sau celei de transport maritime - au compensat scăderea prețului obținut pe barilul de petrol de Gazprom Neft.

Producția Gazprom Neft a crescut cu 4,2%, la 457.42 milioane de barili de echivalent petrol, în mare parte datorită creșterii producției de petrol din zăcămintele Orenburg și Priobskoye. A fost înregistrată de asemenea o majorare a producției de gaze provenite din zăcământul de la Muravlenkovskoye și a fost pus în exploatare zăcământul Samburgskoye.

Gazprom Neft a utilizat totodată utilaje mult mai performante din punct de vedere tehnologic în exploatarea zăcămintelor mature și a postat volume mai mari de utilizare a gazelor asociate.

Obiective pentru 2014: începerea producției în Irak

Potrivit președintelui Alexander Dyukov, obiectivele principale ale companiei pentru acest an sunt modernizarea activității de rafinare, precum și începerea producției la proiecte internaționale importante, inclusiv la Badra în Irak. Compania operează domeniul Badra, având o partcipație de 30%, împreună cu Irak Oil Exploration Company (25%), Korea Gas Corporation (22,5%), Petronas Malaezia (15%) și TPAO din Turcia (7,5%. Gazpromneft a declarat la începutul acestei luni că intenționează să înceapă producția comercială în următoarele câteva luni, estimând o producție medie de 15.000 de barili pe zi în acest an.

14 benzinării deținute în România

Gazprom Neft deține 56.15% din acțiunile NIS Petrol, companie prezentă și pe piața românească. Recent, directorul NIS Petrol, Sorina Bălțatu, a anunțat că NIS intenționează sa atingă o cotă de 10% pe piața carburanților. În acest moment sunt deschise 14 stații în Romania, iar în maxim o lună vor mai fi deschise încă trei noi benzinării, a afirmat directorul NIS, citat de Hotnews.

Tag Cloud