Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon10072024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Ponta și Voinea sunt contraziși de ultimele evoluții de pe piața petrolului: Ural-ul și Brent-ul s-au scumpit

Ponta și Voinea sunt contraziși de ultimele evoluții de pe piața petrolului: Ural-ul și Brent-ul s-au scumpit

ponta-voinea-chitoiu

Românii pot sta liniștiți, prețul benzinei și motorinei nu se va majora. Îi asigură premierul vizionar Victor Ponta, care știe cum va evolua prețul internațional al petrolului. Cu alte cuvinte, susține Ponta, cei 50 de bani pe litru banii suplimentari scoși suplimentar din buzunar vor fi compensați de o reducere a altui element pe baza căruia se stabilește prețul combustibililor, și anume prețul internațional al petrolului.

Din păcate pentru el, evoluțiile din ultimele săptămâni de pe piețele internaționale, dar și ultimele rapoarte trimestriale ale principalelor companii de petrol și gaze din România, OMV Petrom și Rompetrol, par a-l contrazice.

La prima vedere știrile din această dimineață a petrolului i-ar da dreptate premierului. Petrolul West Texas Intermediate (WTI) a ajuns la 92,19 dolari pe baril, minimul ultimelor șase luni. Din păcate pentru premier însă nu WTI este etalonul pe piața din România, ci Uralul, care urmărește îndeaproape evoluția Brent-ului. Iar Brent-ul se află la un nivel de 111,10 dolari pe baril, cel mai înalt nivel al ultimelor șapte săptămâni.

Ural-ul și el a evoluat ascendent, câștigând în ultimele trei săptămâni nu mai puțin de 30 de dolari pe tonă, evoluând de la 772 la 795 de dolari pe tonă.

Screen Shot 2013-11-29 at 09.09.09

Voinea refuză să accepte realitatea!

Cu toate acestea, premierul Ponta afirmă că prețul la benzină și motorină “nu va creşte pentru că avem un context economic favorabil, în care pe bursele mondiale preţul combustibilului va scădea în mod semnificativ şi, atunci, eu cred că impactul pentru cetăţean nu va exista. În plus, avem alte posibilităţi fiscale pe care le-am discutat cu ministrul Chiţoiu şi pe care le vom discuta cu companiile producătoare în aşa fel încât să putem atenua orice fel de impact al acestei noi taxe. Deci, eu cred că impactul asupra populaţiei nu va fi", a spus Ponta la Antena 3.

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, nu vrea să accepte realitate, și contrazice chiar cotațiile de pe bursa de mărfuri londoneze și cele Platts, susținând că detensionarea unor puncte de conflict politic, în special pe relaţia cu Iranul, a făcut în ultimele săptămâni ca preţul internaţional al ţiţeiului să scadă semnificativ."

"Şi prognozele specialiştilor sunt că acesta va continua să scadă. Deci va compensa eventualul impact al creşterii acciziei. Sunt două componente ale preţului la pompă - cotaţia internaţională a ţiţeiului şi impozitele. Dacă impozitele cresc un pic, ele sunt compensate pe viitor - aşa arată toate tendinţele internaţionale - de scăderea cotaţiei pe piaţa internaţională", a spus Voinea.

Petrom și Rompetrol văd cotații ridicate la petrol

Optimismul guvernanților este infirmat și de ultimele rapoarte, cele din trimestrul al treilea, ale companiilor petroliere listate în România. Astfel, OMV Petrom susține că “pentru 2013, estimam ca pretul mediu al titeiului Brent se va situa peste valoarea de 100 USD/bbl, iar diferentialul Brent-Urals va continua sa fie mic. Marjele si volumele din activitatea de rafinare si marketing vor continua sa ramana sub presiune, ca urmare a cotatiilor internationale ridicate la titei si a cererii scazute, precum si ca efect al slabei revigorari economice din regiunea in care ne desfasuram activitatea.”

O poziție similară are și Rompetrol care afirmă că “deşi rezultatele financiare consolidate ale companiei s-au îmbunătăţit, acestea au continuat să fie influenţate negativ de condiţiile nefavorabile de piaţă, care au determinat o scădere cu 61% a diferenţialului dintre ţiţeiul Brent şi Ural de la 0,96 USD/bbl, în primele nouă luni din 2012, la 0,37 USD/bbl, pentru perioada similară din 2013, precum şi o scădere a cotaţiilor pentru principalele produse petroliere obţinute. Cotaţiile au scăzut în medie cu 4% pentru benzină şi motorină, pe fondul unui curs de schimb RON/USD în scădere cu 3%”. 

Doar BNR crede într-o ieftinire cu 4 dolari a Brent-ului

Doar BNR vede o ieftinire a petrolului, de la un preț mediu de 108,6 dolari/baril în 2013 la 104,2 dolari/baril în 2014, dar chiar și așa anticipează scumpirea benzinei. “Inflaţia anuală a combustibililor este prognozată a atinge 0,6 la sută la sfârşitul anului curent şi 2,2 la sută la finele celui viitor, valori revizuite cu 1,1 puncte procentuale şi respectiv 0,4 puncte procentuale faţă de runda anterioară. La reconfigurarea traiectoriei componentei îşi aduc aportul preconizarea unei decelerări mai accentuate a preţului petrolului Brent, plasarea anticipaţiilor inflaţioniste la niveluri mai reduse şi modificarea cursului de schimb RON/EUR folosit la calculul accizei în 2014. O influenţă de sens contrar, dar mai redusă ca magnitudine, este dată de cursul de schimb EUR/USD cu impact mai nefavorabil asupra cotaţiei leului în raport cu dolarul SUA”, se arată în ultimul raport asupra inflației.

Tag Cloud