Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sat04272024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Coridorul Vertical. Companiile europene, inclusiv cele românești, au 3 luni pentru a decide soarta noului traseu balcanic al gazelor

Coridorul Vertical. Companiile europene, inclusiv cele românești, au 3 luni pentru a decide soarta noului traseu balcanic al gazelor

27 de companii, printre care și românești, au depus anul trecut cereri neangajante de capacitate, cu un orizont 2024-2050, pentru viitorul coridor tranbalcanic sau vertical de gaze, în cadrul unei proceduri menite a testa interesul actorilor regionali, ca fază a „testului de piață” privind modernizarea și extinderea sistemului de transport al gazelor din Grecia de către compania de stat DESFA. În mai ar putea depuse cererile angajante de capacitate.

Din cele 27 de propuneri, 17 provin de la companii internaționale, în principal din Europa Centrală și de Sud-Est (precum Bulgaria, România, Austria, Ungaria, Slovacia, Germania, Cipru, Macedonia de Nord), dar și din SUA. Restul de 10 propuneri provin de la mari companii grecești.

Foarte probabil, printre companiile românești se numără OMV Petrom, compania având o divizie de trading extrem de activă în regiune. Interesată ar putea fi și Romgaz, care a semnat un contract cu Soccar, prin subsidiara Socar Trading, care prevede livrări potențiale de până la 1 miliard de metri cubi pe an.

În plus, Transgaz ar putea deveni acționar la terminalul LNG de la Volos. Mediterranean Gas, o companie elenă care dezvoltă proiectul Argo pentru un terminal GNL offshore Volos, a cerut organismului de reglementare energetică al țării să aprobe intrarea în proprietate a OTS-ului românesc cu o participație de 15%.

Următorea fază a „testului de piață” privind modernizarea și extinderea sistemului de transport al gazelor din Grecia, este cea a depunerii ofertelor ofertele angajante, care ar putea avea loc în mai 2024.

Potrivit presei elene, există o reticență din partea celor 27 de companii care și-au exprimat inițial interesul de a-și lua un angajament pe termen lung, care este însă necesar pentru ca planurile de extindere și modernizare a rețelei de transport gaze din Grecia să fie implementate.

Tag Cloud