Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse În ciuda curentului scump şi a ieftinirii aluminiului, Alro a trecut pe profit

În ciuda curentului scump şi a ieftinirii aluminiului, Alro a trecut pe profit

Alro directori

 

Alro SA, cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală și de Est, a înregistrat un profit net ajustat preliminar de 85 milioane de lei în anul 2015, au anunţat reprezentanţii companiei într-o conferinţă de presă.

Asta în condiţiile în care şi anul trecut piaţa internaţională a aluminiului a continuat să scadă semnificativ, afectând cotaţiile. Astfel, dacă minimul anului 2014 a fost de 1.642 dolari / tonă, anul trecut minimul a fost sub 1.440 dolari pe tonă. De altfel, nici anul 2016 nu a adus o revigorare puternică, cotaţia rămânând la sub 1550 dolari tona.

Pe de altă parte, nici preţul curentului din România nu a un ajutor pentru companie faţă de concurenţii din ţările vecine. Dimpotrivă. “Există producători de aluminiu din ţările vecine care cumpără energie din România cu 20-25% mai ieftin decât prețul pe care îl plătim noi, care plătim şi subvenţia şi taxele”, a declarat Gheorghe Dobra, directorul general al Alro.

Fluxurile de numerar ale companiei au fost afectate de achiziţia cotei integrale de certificate verzi pentru anul 2014 ce s-a efectuat în primul trimestru al anului 2015. Aceasta a fost finanţată printr-un împrumut pe termen scurt, rambursat în proporţie de 75% până la 31 decembrie 2015.

Cu toate acestea, nu doar profitul dar şi cifra de afaceri a crescut la 2,3 miliarde de lei de la două miliarde de lei cât a fost  în 2014.

Cum se explică atunci aceste rezultate pozitive?

Compania a continuat să mărească prin investiţii capacitatea de producţie pentru produsele cu valoare adăugată mare dar a investit şi în reducerea dependenţei energetice. Spre exemplu, compania a continuat să mizeze pe dezvoltarea sectorului de aluminiu cu grad mare de procesare, pentru care marjele de profit sunt superioare.

Anul trecut, producţia totală de aluminiu primar a fost de 271.000 de tone, în creştere de la 263.000 de tone din 2014. Producţia de aluminiu procesat s-a apropiat de 79.000 de tone de la aproape 78.000 de tone în 2014. La acestea s-a adăugat şi faptul că dolarul american s-a apreciat faţă de leu.

 

Tag Cloud