Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Cum isi aranjeaza americanii „apele” in Romania: transpartinic

Cum isi aranjeaza americanii „apele” in Romania: transpartinic

Cum isi aranjeaza americanii apele in Romania - transpartinic

SUA nu iau de fapt partea nimanui in razboiul politic de la Bucuresti, ci se asigura ca interesele lor sunt protejate indiferent cine castiga. Si chiar in caz de „remiza”

„Numirea” generalului Wesley Clark, fost comandant NATO in Balcani, om de afaceri, lobbyst in domeniul energiei si apropiat al administratiei democrate a lui Barack Obama, in functia de consilier al premierului Victor Ponta a fost prezentata de USL drept un mare succes politic. Respectiv ca o trecere a Washingtonului, pana de curand sustinator al presedintelui suspendat Traian Basescu, de partea noii puteri de la Bucuresti. O analiza mai atenta arata ca diplomatia americana a jucat si joaca, pragmatic si echilibrat, la doua capete, si era din timp pregatita pentru orice deznodamant posibil al referendumului de duminica.

Wesley Clark, un Gitenstein pentru USL

Pe 3 iulie, USL declanseaza in Parlament un blitzkrieg legislativ avand ca obiectiv final suspendarea si apoi demiterea presedintelui Traian Basescu. Sunt revocati Avocatul Poporului, precum si presedintii celor doua Camere ale Parlamentului si sunt diminuate atributiile Curtii Constitutionale. Printre primele reactii internationale adverse a fost cea a ambasadorului american, Mark Gitenstein, care, in aceeasi zi, se declara „profund preocupat de orice incercare de amenintare a independentei institutiilor democratice”.

Iesirea publica a lui Gitenstein a fost una previzibila, ambasadorul avand, inca de la debutul misiunii sale in Romania, reputatia de sustinator al regimului Basescu, atat in ceea ce priveste reforma justitiei, cat si pe componenta de privatizari de active de stat din domeniul energiei si resurselor naturale. Totusi, reactia Statelor Unite nu s-a limitat la o simpla si, pana la urma, pasiva sustinere a unui aliat politic deja „traditional”, sub retorica protejarii „statului de drept” si a „democratiei”.

Diplomatia americana este mai complexa si mai rafinata decat atat, nu risca totul pe o singura carte si mai ales are grija sa se orienteze in asa fel incat interesele americane sa fie protejate indiferent de invingatorul de moment al bataliei politice locale. In consecinta, dupa doua zile, pe 5 iulie, premierul Victor Ponta il prezinta la Guvern pe generalul Wesley Clark, anuntand ca acesta „a acceptat” sa il consilieze pe probleme strategice, de securitate si economie.

Mai multi iepuri dintr-o lovitura

„Plantarea” lui Wesley Clark pe langa executivul de la Bucuresti, cu sarcini directe de „marcaj” la premierul Ponta, le rezolva americanilor mai multe probleme. In primul rand, se asigura ca o eventuala rebalansare decisiva a puterii din Romania nu ii prinde pe picior gresit. In al doilea rand, ii semnaleaza lui Basescu, personaj cu o buna doza de imprevizibil, ca nu e de neinlocuit pentru SUA.

In al treilea rand, prin aceasta miscare, americanii nu risca nici macar sa para partinitori in conflictul politic romanesc. Iar Wesley Clark este o „mascota” nepretuita pentru regimul USL. Ponta defileaza alaturi de general in direct la Antena 3 si exhiba intimitatea politica a lui Clark cu administratia Obama, intr-un moment in care ostilitatea cancelariilor occidentale fata de demersul de suspendare a lui Basescu incepuse deja sa se apropie de temperatura de fierbere.

In rest, amuzanta povestea lui Ponta despre „intalnirea” cu Wesley Clark, ca si insistenta premierului roman asupra caracterului pro bono al muncii de consilier a generalului. „Printr-o cunostinta comuna, a fost un noroc extraordinar, ne-am intalnit la Viena si astazi a venit in Romania”, spune Ponta. Generalul este un om bogat si foarte ocupat. Cu certitudine, pentru misiunea sa in Romania, nu statul roman este cel care il remunereaza.

Ca americanu’, impartial

Ca sa nu-si iasa din mana, ambasadorul Gitenstein mai face doua gesturi publice pro-Basescu. Declara, pe 11 iulie, la o zi dupa ce se intalnise cu Ponta si Antonescu, ca este inacceptabila organizarea referendumului dupa o legislatie neconforma cu Constitutia. Iar pe 13 iulie, dupa protocolul de predare-primire a mandatului dintre Basescu si Antonescu, il convoaca pe consilierul prezidential Cristian Diaconescu pentru a discuta despre „situatia politica actuala”.

Pe masura insa ce izolarea europeana a regimului USL se accentueaza, dinspre americani vine un nou gest menit sa mentina echilibrul, si tot din partea unei „eminente cenusii” a administratiei democrate a lui Obama.

Intr-un material de saptamana trecuta al think-tank-ului de stanga Center for American Progress, co-semnat de John Podesta, fostul sef de cabinet al presedintelui Clinton si unul dintre cei mai importanti lobbysti pro-democrati, sunt criticati analistii occidentali care au caracterizat suspendarea lui Basescu drept „lovitura de stat” si se afirma ca, de fapt, presedintele suspendat a incalcat Constitutia, iar Ponta este cel care „apara democratia”.

Protectori ai intereselor energetice „verzi”

In cel mai direct stil american, Wesley Clark a rezumat sec continutul misiunii sale romanesti. „Lucrez in sectorul energetic, in sectorul mineralelor si in sectorul combustibililor biologici. Cred ca pot sa vin cu o experienta importanta pentru aceste domenii, cred ca voi putea atrage investitori si voi stimula cresterea economica a Romaniei”, a declarat generalul la Antena 3.

Elibereaza, apoi exploateaza

Pe langa multe alte functii detinute in organizatii de lobby, think-tank-uri si comitete politice, de orientare democrata si ecologista sau dedicate chestiunilor de securitate, Wesley Clark este membru in numeroase consilii de administratie si conduceri executive de companii care au ca obiect de activitate productia de energie „verde”.

Recent, compania canadiana Envidity, unde Clark este atat chairman, cat si CEO, a solicitat o licenta de explorare guvernului din Kosovo, intentia canadienilor fiind aceea de a dezvolta un proiect de productie de combustibil sintetic obtinut din carbune. Wesley Clark a condus campania NATO impotriva sarbilor din Kosovo din 1998-1999.

Un potential similar pare sa aiba si Romania, Compania Nationala a Huilei semnand, anul trecut, un acord de principiu cu chinezii de la China Coal Tehnology Engineering Group Corp, unul dintre scopurile unei eventuale colaborari fiind fabricarea de combustibil sintetic lichid din carbune.

Wesley Clark este unul dintre cei mai importanti si mai vocali sustinatori ai strategiei administratiei Obama, de sprijinire masiva a tuturor componentelor sectorului energiei „verzi” (eoliana, solara, biologica) prin subventii, investitii si credite de stat. Aceasta strategie a fost aspru criticata in ultima perioada, dupa ce mai multe proiecte finantate masiv de statul american au dat faliment.

Lobby = bani

Un sustinator cel putin la fel de important al „economiei ecologiste” a lui Obama este si recentul apologet al suspendarii de catre USL a presedintelui Basescu, John Podesta.

Din postura de sef al celui mai important think-tank democrat, Center for American Progress (finantat de George Soros si unde a fost coleg cu Wesley Clark), dar si de detinator, alaturi de fratele sau, al celui mai influent grup de lobby din Washington, Podesta Group, John Podesta a salutat politica administratiei Obama de a nu aproba construirea conductei petroliere Keystone XL dintre Canada si SUA, cu argumentul ca nu trebuie incurajat importul american de combustibili fosili, ci incurajate sursele de „energie curata”.

De altfel, in 2009, o companie specializata in dezvoltarea de proiecte eoliene, reprezentata de firma de lobby a cumnatei lui John Podesta, Heather Podesta, a primit de la statul american o garantie de peste 135 de milioane de dolari pentru un credit de investitii.

Wesley Clark va fi gazda unui reality-show militarist

Pe 13 august va debuta la postul de televiziune american NBC un reality-show avand ca scop promovarea imaginii armatei americane in randul tinerilor. Spectacolul de televiziune, a carui principala gazda va fi generalul Wesley Clark, va reuni un numar de 8 vedete de showbiz la o baza de pregatire a armatei SUA, unde respectivii se vor antrena in conditii militare „reale”.

Organizatorii pretind ca nivelul de duritate al exercitiilor va fi similar celui la care sunt supusi puscasii marini, participantii urmand sa intre in competitie intre ei in cadrul unor misiuni „de lupta”. Fiecare vedeta va fi consiliata si monitorizata de un militar profesionist de cariera. NBC promite telespectatorilor „focuri de arma, explozii si operatiuni de desant din elicopter”.

„Scopul emisiunii este ca publicul tanar sa vada si sa inteleaga extraordinarul profesionalism si caracter al trupelor noastre. Daca vrei sa comunici cu tinerii din zilele noastre, trebuie sa o faci in termenii acestor reality-shows, pentru ca ei se uita la toate si isi aleg modele dintre vedete”, a declarat viitoarea vedeta a NBC, Wesley Clark, pentru publicatia „The Daily Beast”.

Tag Cloud