Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sun06162024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Luxten, 1 mil. € pentru o firmă fără rulaj şi fără salariaţi

Luxten, 1 mil. € pentru o firmă fără rulaj şi fără salariaţi

luxten

Firma “Reglare Măsurare Gaze R.M.G.”, unde Luxten este asociat, nu figurează la Ministerul de Finanţe în ultimii ani nici cu cifră de afaceri şi nici cu vreun salariat.

RMG a fost mai vizibilă în spaţiul public în ultima perioadă doar prin faptul că, fostul proprietar al acesteia (înainte ca Luxten să preia părţi sociale), Mircea Fâciu, a făcut parte din conducerea Distrigaz şi a fost partener de afaceri cu soţia lui Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților. Fâciu a fost de altfel şi coleg de facultate cu Iulian Iancu. Doar prin aceste aspecte însă, RMG nu devine neapărat o companie de valoare.

În urmă cu câteva săptămâni însă, acţionarii Luxten au aprobat participarea la majorarea de capital a RMG cu 4,5 milioane de lei (peste un million de euro), numerar ce va fi vărsat la RMG, indică un document al Luxten, consultat de Energy Report.

RMG are un capital de 9 milioane de lei, valoare mai redusă însă decât datoriile. Compania stă mai bine doar la activele imobilizate, care sunt de peste 19 milioane de lei. Nu e clar dacă aceste cifre şi eventual dorinţa de a păstra compania şi de a nu o dizolva i-au făcut pe cei de la Luxten să majoreze capitalul social al RMG. Cert este că nu au procedat aşa cu toate companiile în care are deţineri.

Un exemplu concret aici ar putea fi Q-Energy Solutions. Astfel, Luxten a înfiinţat în ianuarie 2010, alături de alţi doi acţionari, Q-Energy Solutions Concept, care s-a declarat încă de la început  o firmă de tip ESCO. La început, Luxten deţinea 40% din Q-Energy, Nicolae Simion tot 40%, Euro-PEC 15% şi Trans-PEC  5%. La doar 9 luni după, Luxten anunţa că vrea să cumpere şi să ajungă la o participaţie de 90% din Q-Energy Solutions, ceea ce s-a şi întâmplat. Q-Energy nu prea a avut însă rulaj în ultimii ani (aşa cum nici RMG nu a avut). Directoratul Luxten a propus atunci dizolvarea voluntară şi lichidarea acesteia.

Luxten s-a remarcat în ultimii ani prin faptul că printre proiectele companiei s-au numărat acoperit reabilitarea, modernizarea si extinderea iluminatului public stradal, iluminat arhitectural şi festiv în mai multe oraşe din ţară, printre care şi în Capitală.

Interesant este că pentru o perioadă, la începutul crizei, la Luxten a lucrat şi Elena Băsescu, unde pentru activitatea sa de economist cu jumătate de normă a câştigat aproape 7.000 de lei lunar.

 

Tag Cloud