Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Crimea îi naționalizează patronului lui Mircea Lucescu holdingul energetic Krymenergo, Kievul îl acuză de monopol și finanțarea separatiștilor

Crimea îi naționalizează patronului lui Mircea Lucescu holdingul energetic Krymenergo, Kievul îl acuză de monopol și finanțarea separatiștilor

Ahmetov Crimea

Guvernul regiunii Crimea, desprinsă anul trecut de Ucraina și anexată de Rusia, a decis să naționalizeze holdingul energetic local Krymenergo, un grup integrat cu poziție de monopol care asigură producția, transportul și distribuția de electricitate în Crimea. Grupul era controlat în proporție de aproape 60% de compania energetică DTEK, aparținând lui Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina și patronul clubului de fotbal Șahtior Donețk, antrenat de Mircea Lucescu.

Autoritățile de la Sevastopol au expropriat participația de 60% la Krymenergo a companiei lui Ahmetov, după ce conflictul dintre Rusia și Ucraina, manifestat prin confruntări armate tot mai intense derulate în estul Ucrainei între separatiștii proruși și trupele Kievului, au provocat lungi și grave întreruperi ale alimentării cu curent electric în peninsulă.

Decizia guvernului din Crimea a pus în aplicare votul unanim al parlamentului local în favoarea naționalizării.

"Sectorul energetic trebuie controlat de guvern. Krymenergo extorca de bani companiile și populația din Crimea. Compania va rămâne în proprietatea statului", a declarat liderul din Crimea, Serghei Aksionov.

Luna trecută, cei 2 milioane de locuitori din Crimea au rămas în mai multe rânduri fără electricitate, pe perioade lungi, după ce regimul de la Kiev, de care peninsula depinde în proporție covârșitoare în ceea ce privește livrarea de curent electric, a întrerupt temorar alimentarea cu energie electrică.

Ucraina se confruntă la rândul său cu probleme de alimentare cu energie electrică și a luat măsuri de raționalizare a consumului, inclusiv în ceea ce privește Crimea. Regimul de la Kiev a justificat tăierea curentului în peninsulă susținând că Crimea și-a depășit cota de consum stabilită. La rândul lor, oficialii de la Sevastopol au acuzat Krymenergo de proasta gestionare a crizei și de complicitate cu autoritățile ucrainene.

Problemele reverberează și în Republica Moldova

Potrivit unui reportaj BBC, în perioada sărbătorilor de iarnă au fost zile în care locuitorii din Crimea au beneficiat de alimentare cu curent electric doar câteva ore pe zi.

Încă din septembrie anul trecut, Ucraina a redus cantitatea de energie electrică livrată peninsulei Crimea și a amenințat că va stopa cu totul livrările de curent electric în peninsulă dacă aceasta nu respectă anumite limite de consum. Asta în condițiile în care, la acea dată, oprirea exporturile de gaze naturale din Rusia către Ucraina și scăderea dramatică a producției de cărbune din estul țării, ca urmare a luptelor dintre forțele guvernamentale și rebelii separatiști proruși, creau probleme mari în aprovizionarea termocentralelor ucrainene.

În replică, premierul rus, Dmitri Medvedev, a amenințat anul trecut că, dacă Kievul nu reia aprovizionarea normală cu energie a Crimeei, Moscova va retalia reducând livrările de curent electric către acele regiuni din Ucraina dependente de electricitatea furnizată din Rusia. Lucrurile s-au mai calmat în decembrie, după ce Moscova și Kievul au ajuns la un acord privind livrarea de cărbune rusesc în Ucraina, pentru alimentarea termocentralelor afectate de reducerea activității miniere din estul Ucrainei, ca urmare a conflictului armat.

De altfel, pe 19 ianuarie, Ucraina și-a suspendat temporar livrările de electricitate către Republica Moldova și Belarus, din cauza deficitului energetic intern. Exporturile de electricitate din Ucraina în Moldova fusese reduse oricum cu 50%, din septembrie 2014, din același motiv.

Anterior, fostul ministru ucrainean al Energiei Iuri Prodan a declarat că suspendarea livrărilor energetice către Republica Moldova riscă să priveze integral de electricitate regiunea ucraineană Odesa, sistemele lor energetice fiind interconectate.

Și-a stricat relațiile și cu Kievul

Rinat Ahmetov se confruntă cu probleme și în relația cu cealaltă parte a conflictului ruso-ucrainean, respectiv cu autoritățile de la Kiev. Acestea au acuzat, recent, că grupul său energetic DTEK, care deține și mine de cărbune, și termocentrale, are o poziție de monopol pe piața energetică ucraineană și că importurile de cărbune din Africa de Sud sunt singura modalitate a statului ucrainean de a lupta împotriva acestui monopol.

DTEK a mai fost acuzată de lipsă de transparență în privința costurilor de producție și de solicitări nejustificate de majorare a tarifelor reglementate la energia produsă și livrate, care ar fi oricum, potrivit Kievului, cu 40% mai mari decât în alte state.

O altă acuzație a fost aceea că DTEK a oprit funcționarea a două termocentrale în plin sezon rece, pentru mentenanță, deși anterior primise sume mari de la bugetul de stat tocmai pentru retehnologizarea în timp util a acestor termocentrale.

Mai mult, procurorii ucraineni l-au audiat, recent, pe Ahmetov, într-o anchetă privind acuzații de "finanțare a terorismului", respectiv a separatiștilor proruși din estul Ucrainei. Audierea lui Ahmetov, care ar fi durat 6 ore, potrivit presei ucrainene, a avut loc după ce numele patronului lui Șahtior Donețk a fost pronunțat într-o înregistrare video în care apar mai mulți lideri separatiști.

N-a mers jocul la două capete

Potrivit unei analize Stratfor, agravarea conflictului din estul Ucrainei face tot mai dificilă poziția adoptată de Ahmetov în cadrul acestuia, de a-și păstra în bună măsură neutralitatea și de a încerca să acționeze ca un mediator între guvernul de la Kiev și separatiștii proruși. Asta pentru că principalele sale active de business, din industria minieră și siderurgică, se află chiar în regiunea separatistă Donețk.

În trecut, Ahmetov a sprijinit mai mulți lideri și formațiuni politice, inclusiv pe fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici.

Ahmetov și-a stricat relațiile cu liderii separatiști după ce, pentru a-și proteja fizic businessul, le-a ordonat angajaților săi să participe la patrule de securitate alături de forțele guvernamentale ucrainene, pentru menținerea stabilității în oraș.

"Faptul că a încercat să aibă o poziție neutră și de mediator în acest conflict i-a erodat influența politică a lui Ahmetov", conchide Stratfor.

Tag Cloud