Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Ieftinirea abruptă a petrolului a găurit bugetul Rusiei cu 30-40 miliarde $

Ieftinirea abruptă a petrolului a găurit bugetul Rusiei cu 30-40 miliarde $

oil declineReducerea cu 11% a prețului petrolului WTI de la începutul anului și cu 20% a Brent-ului de la nivelul maxim înregistrat în acest an este pe cale să facă prima victimă: bugetul de stat al Rusiei.

Bugetul de stat al Rusiei este construit pe un preț al petrolului Ural de 100 dolari pe baril. Istoric vorbind Ural-ul se tranzacționează la un discount de 4 dolari față de Brent, ceea ce ar însemna că bugetul Rusiei este construit pe un preț al Brent-ului de 104 dolari pe baril. În prezent, Brent-ul se tranzacționează cu 91,56 dolari pe baril.

Importanța majoră a prețului internațional al petrolului asupra execuției bugetare a statului rus se explică prin faptul că nu numai prețul carburanților și țițeiului exportat (Rusia este cel mai mare exportator de produse petroliere din lume) depind de prețul internațional al petrolului, ci și cel al gazului este legat de acesta. Așa se face că industria petrolieră garantează 50% din veniturile bugetare ale statului rus.

În ultimii ani, economia rusă a devenit din ce în ce mai dependentă de prețul petrolului. Și nu numai bugetul Rusiei sau economia reală ci și moneda națională, rubla. Rublă, aflată în prezent și sub presiunea retragerilor de capital masive ca urmare a conflictului ruso-ucrainean și a sancțiunilor economice impuse de Occident.

Deficit de 10,3% din PIB în 2013, în absența veniturilor din industria petrolieră

Dacă am exclude veniturile bugetare provenite de la industria petrolieră, Rusia ar fi avut în 2013 un deficit bugetar de 10,3% din PIB, și asta în condițiile unei ruble mult mai puternice decât cea din prezent.

Potrivit Oil Price. la fiecare scădere cu un dolar a barilului de petrol, Rusia pierde venituri de 2,1 miliarde de dolari. Scăderea abruptă a prețurilor internaționale din ultimele luni ar putea văduvi bugetul de stat al Rusiei cu o sumă cuprinsă între 30 și 40 de miliarde de dolari.

Și asta în condițiile în care economia Rusiei va stagna în cel mai fericit caz. Ultimele estimări ale autorităților de la Moscova vizează o creștere economică modestă, de 0,4%, însă analiștii chestionați de Bloomberg consideră mult mai probabilă intrarea în recesiune a Rusiei.

russian gdp and oil price

Banca Centrală lucrează la un scenariu construit pe un preț al petrolului de 60 dolari pe baril

Dată fiind legătura strânsă dintre prețul internațional al petrolului și evoluția rublei, Banca Centrală a Rusiei a decis să lucreze, potrivit Reuters, la un scenariu "de stres" care i-a în calcul o reducere a prețului petrolului până la un nivel de 60 de dolari pe baril.

Acest scenariu catastrofal pentru economia rusă va fi adăugat celorlalte trei scenarii pe baza cărora va fi construită politica monetară a băncii pe următorii trei ani. Scenariul de bază coincide cu cel al ministerului de finanțe, care și-a construit bugetul pe perioada 2015-2017 pe un preț al țițeiului Ural de 100 de dolari pe baril. Însă chiar și așa, creșterea economică estimată este una modestă, o medie de 0,5% pe următori 3 ani.

În prezent, cel mai negativ scenariu al băncii centrale ruse i-a în calcul o scădere a prețului petrolului la 86,5 dolari pe baril până în 2017.

Tag Cloud