Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu04182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Teheranul iartă, dar nu uită... sancțiunile. Iranul refuză să preia statutul Rusiei de principal furnizor de gaze al Europei

Teheranul iartă, dar nu uită... sancțiunile. Iranul refuză să preia statutul Rusiei de principal furnizor de gaze al Europei

ie405e9c3dd6520d6122f4b902e1e66e4 embargo

Chiar dacă săptămâna trecută, presa occidentală anunța intenția Uniunii Europene de a înlocui gazul rusesc cu cel iranian pe termen mediu și lung, se pare că Teheranul are alte planuri și joacă la mai multe capete, pentru a-și întări poziția de negociere.

În urmă cu câteva zile, atât Reuters cât și Fox Business îl citau pe președintele iranian Hassan Rouhani, care ar fi afirmat , într-o întâlnire avută cu președintele austriac Heinz Fischer la New York, că "Iranul poate fi un furnizor de energie sigur pentru Europa".

Numai că, potrivit Middle East Monitor, acesta și-a schimbat radical opiniile, afirmând că Iranul nu va exporta gaze naturale în Europa, în cazul în care Rusia stopează exporturile sale pe Bătrânul Continent.

"Nu vom fi o alternativă la Rusia, dacă Moscova stopează exportul de gaze naturale în Europa", a declarat Rouhani, într-un interviu acordat unei publicații ruse

Totodată, el a afirmat că Iranul este pregătit să exporte bunuri în Rusia, pentru a ajuta autoritățile, companiile și populația să reziste șocului provocat de sancțiunile impuse de Occident.

"Noi va oferim toate tipurile de ajutor guvernului și poporului rus și poporului. Începând cu anul viitor, imediat ce vom adopta măsurile necesare, consumatorii ruși vor putea găsi produse iraniene pe rafturile magazinelor", a continuat președintele iranian.

Potrivit lui Rouhani, Rusia și Iran au convenit să-și deschide uneia alteia piețele interne, înainte ca UE și SUA să impună sancțiuni economice Moscovei.

Nu este exclus ca președintele iranian să spună fiecărei părți ceea ce vrea să audă, europenilor să le comunice disponibilitatea Iranului de a le furniza gaze, iar rușilor solidaritatea Teheranului, care la rândul său este subiectul sancțiunilor economice impuse de UE și SUA pe tema cercetărilor sale în domeniul nuclear. Astfel, liderii iranieni joacă la două capete, fiind conștienți că de "prietenia" lor are nevoie atât Rusia, î conflictul său cu Occidentul, cât și Occidentul, în conflictul său cu noul inamic numărul unu, ISIS.

Tag Cloud