Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse China se folosește de ONU și trimite un batalion pentru a proteja zăcămintele pe care le operează în Sudanul de Sud

China se folosește de ONU și trimite un batalion pentru a proteja zăcămintele pe care le operează în Sudanul de Sud

China In Africa 0

Organizația Națiunilor Unite (ONU) are ca principale obiective nu numai instaurarea păcii la nivel global sau apărarea drepturilor omului, ci și protejarea intereselor strategice ale unora dintre statele membre.

Ultima dovadă: China a decis să participe pentru prima dată în istoria ONU cu un batalion format din 700 de soldați la formarea unei unități a Forței de Menținere a Păcii ONU în Sudanul de Sud. Singura dată când China a mai participat la o operațiune a ONU a fost în martie 2013, când China a trimis 300 de militari, însă nu un batalion, în Mali pentru protejarea inginerilor chinezi care au construit bază în apropierea orașului Ga.

Motivul pentru care China a decis să contribuie cu un batalion la formarea unei Forțe de Menținere a Păcii ONU este dezvăluit un oficial sudanez, citat de Wall Street Journal: soldații chinezi vor avea sarcina de a păzi zăcămintele petroliere sudaneze și de a proteja muncitorii și instalațiile chineze de la fața locului.

National Petroleum Corp. deține 40% din acșiunile consorțiului care operează zăcămintele din regiune

Gigantul de stat chinez National Petroleum Corp. deține 40% din acțiunile consorțiului care operează zăcămintele din Sudanul de Sud. Compania chineză mai operează și conducta de 1.600 de kilometri prin care petrolul extras este exportat prin Sudan către Port Sudan, port la la Marea Roșie.

Înainte de declanșarea ultimelor ostilități din Sudanul de Sud, numai puțin de 5% din importul de petrol al Chinei provenea din această țară. De atunci însă, producția s-a prăbușit, ajungâd la 160.000 de barili pe zi, o treime din nivelul antebelic al producției.

Mai mult de 10.000 de persoane au fost ucise și 1,5 milioane de persoane s-au refugiat în urma declanșării în decembrie a luptelor dintre forțe loiale președintelui Salva Kiir și cele loiale fostului vicepreședinte Riek Machar.

Misiunea ONU din Republica Sudanului de Sud este autorizată de Consiliul de Securitate și ea poate ajunge la 12.500 de militari și 1.323 de polițiști.

Trupelor chineze le este permisă utilizarea "tuturor mijloacelor necesare" 

Forțelor de Menținerea a Păcii, inclusiv trupelor chineze, le este permisă utilizarea "tuturor mijloacelor necesare" pentru a proteja civilii și instalațiile petroliere.

Rebelii i-au avertizat deja pe oficiali chinezi să-și păstreze neutralitatea în actualul conflict. 

"Chinezii ar trebui să acționeze sub mandatul și comanda ONU", a declarat un purtător de cuvânt al rebelilor. "Atât timp cât vor face acest lucru, nu vom avea nicio problemă cu ei", a explicat acesta.

Muncitorii chinezi din regiune au avut de suferit în urma conflictelor repetate în urma cărora Sudanul de Sud și-a câștigat independența față de Sudan în 2011, iar acum trece printr-un război civil.

Mai multe zeci de muncitori chinezi au fost răpiți de rebelii din Sudanul de Sud în 2012 și folosiți pentru a pune presiune pe Beijing să intervină în stoparea unei ofensive guvernamentale sudaneze împotriva forțelor rebele. 

În decembrie, odată cu începerea actualelor ostilități, National Petroleum a evacuat 97 de membri personalului său din Sudanul de Sud.

Tag Cloud