Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Naftogaz a plătit, la prețul de 268,5 dolari, arieratele pe două luni către Gazprom și propune amendarea actualului contract

Naftogaz a plătit, la prețul de 268,5 dolari, arieratele pe două luni către Gazprom și propune amendarea actualului contract

naftogaz gazprom

Compania națională de petrol și gaze ucraineană, Naftogaz, prin intermediul căreia Kievul importă gaze rusești, a anunțat că a trimis luni, 2 iunie, conducerii Gazprom, un proiect cu amendamente la contractul existent de alimentare cu gaze naturale între cele două țări vecine.

"Acordul suplimentar prevede amendamente la termenii contractului, în ceea ce privește prețul, volumul și condițiile de furnizare a gazelor naturale," a declarat Naftogaz, într-un comunicat de presă, fără a oferi alte detalii.

Potrivit Reuters, Gazprom a amenințat să taie livrările de gaz către Ucraina, dacă Naftogaz nu reușește să plătească o parte din cele 3,5 miliarde dolari datorate pentru gazul importat.

Naftogaz a precizat, la rândul său, că a plătit deja pe 30 mai 786,3 milioane dolari pentru livrările din februarie-martie, și, prin urmare, "și-a achitat pe deplin datoria pentru furnizarea de gaze naturale către Ucraina pentru primul trimestru al anului 2014, la prețul de 268,5 dolari pentru mia de metri cubi".

Potrivit ministrului energiei de la Moscova, Rusia și Uniunea Europeană au convenit ca Kievul să plătească Gazprom 2 miliarde dolari până pe 30 mai în contul arieratelor înregistrate, și alte 500 milioane dolari până pe 7 iunie, ca o condiție prealabilă pentru o eventuală reducere de preț și pentru continuarea negocierilor.

Ucraina refuză să plătească 500 de dolari pe mia de metri cubi

A patra rundă de discuții dintre Ucraina, Uniunea Europeană și Rusia sunt programate pentru seara acestei zile.

"Încă nu avem o soluţie, dar am făcut progrese", a declarat, la Berlin, Günther Oettinger, după prima rundă a negocierilor între ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, omologul său ucrainean, Iuri Prodan, şi directorii Gazprom şi Naftogaz.

La rândul său, premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a avertizat că Administraţia de la Kiev nu va accepta niciodată majorarea tarifelor la gaze impusă de Rusia. "Ucraina nu va accepta niciodată un tarif de 500 de dolari pe 1.000 de metri cubi de gaz. Luni va avea loc a doua rundă de discuţii care se vor încheia fie prin semnarea unui acord, fie prin depunerea unei plângeri la Curtea de arbitraj de la Stockholm", a avertizat Iaţeniuk.

Tag Cloud