Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu04182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Ucraina vrea să importe urgent gaz de la nemții de la RWE și de la o companie franceză

Ucraina vrea să importe urgent gaz de la nemții de la RWE și de la o companie franceză

rwegazprom

Ucraina trebuie să cumpere urgent gaz din Europa, inversând fluxul de transport al acestuia, și speră să obțină oferte în acest sens de la nemții de la RWE din Germania și de la o companie de gaz franceză, a declarat vineri ministrul ucrainean al energiei Iuri Prodan, citat de Reuters.

"Vom face de urgență achiziții de gaze, prin inversarea fluxurilor, în condițiile oferite de companiile europene de gaze. Ne propunem ca acestea să fie RWE din Germania și o companie de gaz franceză", a explicat ministrul, într-un discurs în fața parlamentului.

Ieri, într-o scrisoare adresată către 18 lideri europeni, președintele Rusiei Vladimir Putin, a anunțat că Gazprom va fi nevoit să ceară Ucrainei o plata în avans de 5 miliarde de dolari a gazului furnizat și chiar să stopeze în întregime livrarea de gaze către conductele ucrainene, dacă Kievul refuză în continuare să-și onoreze termenii contractuali referitorii la plăți

“Gazprom va fi nevoită să-și schimbe metoda de facturare, către plăți anticipate, și, în eventualitatea în care vor exista noi încălcări ale termenilor de plată (din partea Kiev-ului - n.r), să stopeze parțial sau total furnizarea de gaze”, a explicat Putin, citat de agenția rusă Ria Novosti.

Cu toate acestea, Putin însuși recunoaște în scrisoarea adresată liderilor europeni, că aceasta din urmă este o măsură extremă.

Și asta pentru că Gazprom ar reuși contraperfomanța de nu câștiga, ci dimpotrivă, de a pierde 2 miliarde de dolari în urma deciziei de majorare a prețului gazelor naturale pentru Ucraina, susțin analiștii chestionați de Reuters, care anticipează că autoritățile de la Kiev își vor micșora cererea și oricum nu vor plăti.

Așa cum anunța Energy Report, luni dimineață a expirat termenul impus de Gazprom pentru plata arieratelor de 2,2 miliarde de dolari înregistrate de Ucraina, cele două părți nearătând până în prezent nicio disponibilitate spre dialog.

Tag Cloud