Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Halal anexare: Crimeea s-a alipit Rusiei, dar se alimentează cu electricitate și apă tot de la Ucraina

Halal anexare: Crimeea s-a alipit Rusiei, dar se alimentează cu electricitate și apă tot de la Ucraina

Crimeea alimentare utilitati

Crimeea se bazează în continuare pe Ucraina pentru a se aproviziona cu electricitate și apă, în ciuda votului dat pentru desprinderea de statul ucrainean și a acordului privind anexarea la Rusia. Locuitorii Crimeei au votat, duminică, să se rupă de Ucraina și să se alipească la Rusia, iar autoritățile separatiste din Crimeea și guvernul de la Moscova au semnat, marți, un tratat care consfințește acest lucru, dar legăturile mult mai concrete dintre Crimeea și Ucraina, reprezentate de infrastructura de utilități datând din epoca sovietică, vor fi mai greu de tăiat.

Crimeea, peninsulă aridă și brăzdată de vânt, deține puține dintre resursele necesare pentru a susține micile stațiuni turistice și porturi pentru care este apreciată. Neavând niciun punct de traversare terestru către Rusia, peninsula se bazează pe Ucraina pentru 25% din necesarul de gaze, 70% din consumul de apă și 90% din cel de electricitate, pe care le importă în totalitate printr-o fâșie îngustă de pământ care o leagă de continent, scrie The Wall Street Journal.

Este o dependență care s-ar putea dovedi explozivă, așa cum s-a văzut atunci când Rusia a preluat controlul unei centrale de distribuție a gazelor de pe partea continentală a Ucrainei, la sfârșitul săptămânii trecute, ceea ce a lăsat să se înțeleagă că Moscova ar putea încerca să pună mâna și pe alte obiective de infrastructură pentru a asigura aprovizionarea Crimeei.

Un purtător de cuvânt al Executivului din Crimeea a spus că această mișcare a fost necesară din cauza închiderii unei stații feroviare, care a lăsat părți din estul Crimeei fără căldură sau curent electric. Guvernul ucrainian a negat că s-ar fi închis vreo stație.

Lovitură sau binecuvântare?

Pierderea Crimeei este o lovitură puternică pentru noul guvern de la Kiev, dar înseamnă și eliberarea de o cheltuială bugetară anuală de un miliard de dolari. Dacă Moscova duce până la capăt procesul de anexare a Crimeei, dependența energetică persistentă a peninsulei de Ucraina i-ar putea da Kievului, într-un mod ironic, un avantaj în negocierile cu Moscova.

Ucraina poate, teoretic să întrerupă alimentarea cu utilități de bază a regiunii care tocmai s-a alipit Rusiei, deși, în ceea ce priviește curentul electric, o astfel de măsură ar putea produce disfuncționalități și blocaje la nivelul întregii rețele de electricitate a țării.

„Ucraina ar putea limita alimentarea cu gaze, electricitate și apă a Crimeii, ar putea închide granița pentru livrările de bunuri către Crimeea și ar putea tăia alocările bugetare”, a spus Oleh Ustenko, director al Centrului pentru Economie Mondială și Relații Internaționale la Academia Ucrainiană de Știință.

În replică, oficialii separatiști și rusofoni din Crimeea s-au arătat încrezători, spunând că peninsula poate supraviețui fără aprovizionarea cu utilități de pe continent și fără susținerea bugetară a Ucrainei. Analiștii spun că este foarte puțin probabil ca Ucraina să comande o întrerupere a utilităților către Crimeea, prin prisma prăpădului pe care l-ar crea astfel pe peninsulă.

Vor pleca turiștii?

Dar liniile de alimentare spre Ucraina sunt fragile și ușor de distrus dacă ar izbucni un conflict militar între forțele ruse și cele ucrainene. Crimeea își acoperă aproximativ 10% din necesarul de electricitate prin mici centrale de producție, iar restul este adus prin două seturi de linii de transport de electricitate, din Ucraina continentală.

Apa este adusă prin Canalul Nord-Crimeean, construit în epoca sovietică și finalizat în 1971. Crimeea are suficientă apă ca să alimenteze gospodăriilor, dar se bazează pe stocurile de pe continent pentru a-și iriga terenurile agricole și pentru consumul fabricilor.

Peninsula își satisface aproximativ trei sferturi din cererea internă de gaze naturale din propriile surse, datorită boom-ului producției offshore.

Problema este că incertitudinile privind furnizarea utilităților și instabilitatea politică riscă să izgonească turiștii, dintre care 70% au provenit din Ucraina anul trecut. Dezvoltarea infrastructurii și a hotelurilor din Crimeea a stagnat, din cauza lipsei investițiilor.

„Acum, Crimeea rămâne în urmă cu câțiva ani, dacă vorbim de investiții”, a spus Ustenko.

Chiar înainte de criză, Ustenko spunea că mulți investitori au fugit din Crimeea din cauza problemelor cu infrastructura și a nivelului ridicat al criminalității și al activităților din zona interlopă. Acum, nici nu s-ar mai pune problema ca investitorii privați internaționali, ucraineni sau ruși, să aducă noi bani în regiune, a spus el.

Costuri, dar și beneficii

Guvernul rus va trebui implicit să devină principala sursă de investiții pentru Crimeea. Un înalt oficial din guvernul rus a spus că Moscova este conștientă de costuri, care ar putea ajunge la 4 miliarde de dolari doar în primul an.

Cu toate acestea, anexarea Crimeii se bucură de popularitate în Rusia.

Pe de altă parte, disponibilitatea Rusiei de a plăti factura anexării regiunii ține și de accesul pe care l-ar obține la resursele semnificative de petrol și gaze din Marea Neagră, scrie The Christian Science Monitor.

Votul din parlamentul din Crimeea pentru naționalizarea principalelor companii energetice ale regiunii a fost văzut de unii drept o acaparere a teritoriului, care ar însemna în final cedarea viitoarelor resurse de petrol și gaze în favoarea Rusiei.

Această mișcare creează „un nou set de probleme legale”, potrivit lui Mikhail Korchemkin, fondatorul firmei de consultanță East European Gas Analysis, cu sediul în Pennsylvania.

„Dezvoltarea resurselor offshore presupune investiții semnificative, dar este foarte probabil ca Crimeea să fie tăiată de la finanțarea internațională”, a spus el. „Nu vor mai fi bani pentru a fora după petrol și gaze”, a completat el.

Va investi Gazprom în locul americanilor?

Gigantul petrolier american Exxon Mobil a anunțat deja că a suspendat planurile de investiții în dezvoltarea resurselor offshore ale Ucrainei. Alte companii din Vest și-au exprimat interesul în regiune, dar este puțin probabil să se concretizeze investiții din cauza fricii de sancțiuni din partea SUA și a Uniunii Europene.

Guvernul estimează că bazinul Mării Negre (împreună cu Marea Azov) ar conține aproximativ 1,6 mii de miliarde de metri cubi de gaze. Asta reprezintă aproape jumătate din previziunile Ucrainei legate de rezervele sale totale de gaze, dar câmpurile respective sunt subdezvoltate și au nevoie de investiții de miliarde de dolari. Compania deținută de statul rus, Gazprom, ar putea schimba asta, în cazul în care Crimeea se separă cu succes de Ucraina.

Ucraina a impus măsuri de securitate luni, după ce Kievul a fost acuzat că ar fi amenințat că taie alimentarea cu gaz, și a trimis forțe de securitate pentru a păzi infrastructura.

„Garda Națională și Serviciul de Securitate al Ucrainei au implementat măsuri de protecție speciale privind sistemul de transport și distribuția gazelor în Ucraina”, au spus oficiali ucraineni, citați de agenția de stat rusă RIA Novosti. „Decizia a fost luată pentru a asigura siguranța și operarea fluentă a infrastructurii esențiale a țării”, se arată în declarație.

Tag Cloud