Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Gazprom a cumpărat compania națională de gaze a Kârgâstanului pentru un dolar

Gazprom a cumpărat compania națională de gaze a Kârgâstanului pentru un dolar

w500 kyrgyzstan-1

Parlamentul fostei republici sovietice a Kârgâstanului a aprobat vânzarea companiei monopoliste de gaze naționale către Gazprom pentru suma de un dolar. Decizia a fost motivată de performațele dezastruoase ale companiei, care se reflectă în deficitul bugetar al fostului stat sovietic, confruntat cu un nivel extrem de ridicat al datoriei publice

Decizia, votată de 78 de parlamentari, din totalul de 120 de locuri, va asigura controlul Gazprom asupra unui activ strategic din Asia Centrală în schimbul garantării aprovizionării Kârgâstanului cu combustibil, susține agenția rusă Ria Novosti.

Potrivit acordului, Gazprom va prelua controlul tuturor conductelor, stațiilor de distribuție a gazelor și depozitelor subterane deținute de Kyrgyzgaz. 

Investiții asumate, în valoare de 610 milioane de dolari

Gazprom s-a angajat, totodată, să investească 20 de miliarde de ruble (610 milioane dolari), în modernizarea infrastructurii companiei în următorii cinci ani.

Gazprom va prelua și datoriile de peste 40 de milioane de dolari ale companiei. În ultimi ani, Kârgâstanul a avut dificultăți în ceeea ce privește aprovizionarea cu gaze, din cauza creșterii nivelului de îndatorare către statele vecine, Kazahstan și Uzbekistan.

Drept de răscumpărare a activele Kyrgyzgaz în 25 de ani

Acordul oferă Gazprom control deplin asupra sectorului de gaze din Kârgâzstan, însă o clauză a contractului prevede că societatea rusă poate transporta combustibilul doar cu ajutorul conductelor care aparțin Kyrgyzgaz.

Guvernul Kârgâzstanului va putea investi în continuare în mod independent în sistemul de transport de gaze și poate sprijini și alți investitori în acest sens. În plus, statul asiatic va beneficia și de dreptul de a răscumpăra activele Kyrgyzgaz în 25 de ani.

Baze militare americane și rusești

Kârgâzstanul are și o importanță geostrategică, învecinându-se cu China, și găzduind atât o bază militară rusă, cât și una americană. Parlamentul kârgâz a informat luna trecută administrația SUA că până la sfârșitul lunii iulie va trebui să elibereze baza aeriana pe care o are în Kârgâstan.

Rusia a fost de acord cu o prelungire de 15 ani a contractului de închiriere a bazei sale militare, ca parte a unui pachet de măsuri care au inclus ștergerea a peste 500 milioane dolari din datoria pe care Kârgâzstanul are față de guvernul rus.

Tag Cloud