Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Utilitati Ponta spune că nu se vor scumpi gazele pentru consumatorii industriali, ANRE îl contrazice

Ponta spune că nu se vor scumpi gazele pentru consumatorii industriali, ANRE îl contrazice

Ponta acciza

Preţul de referinţă la gaze pe piaţa liberă, pentru consumatorii industriali, va fi cel din ianuarie 2014, preţul la gaze pentru consumatorii casnici urmând însă să crească cu 2%, a declarat, în plenul Parlamentului, premierul Victor Ponta.

"La gaze, de la 1 aprilie, preţul pentru consumatorii casnici, în baza calendarului negociat de fostul guvern şi aplicat de noi, va creşte cu 2%. În schimb, pentru toţi cei aflaţi pe piaţa liberă, preţul de referinţă va fi cel de la 1 ianuarie 2014. În baza pachetului de sprijin pentru industrie, care va fi aprobat miercuri în şedinţă de Guvern, pe toată piaţa liberă, preţul de referinţă la gaze, la care se vor putea raporta producătorii şi consumatorii industriali, va fi preţul de la 1 ianuarie, 230 de dolari la mia de metri cubi. În acest fel, pe de-o parte, ne menţinem angajamentele de a liberaliza preţul la gaze, pe de altă parte, impactul va fi minor sau chiar, în baza competiţiei libere, aşa cum s-a întâmplat la energie electrică, vor scădea aceste preţuri şi practic marii consumatori vor putea să fie în continuare competitivi", a declarat Ponta.

Pe de altă parte, tot în plenul Parlamentului, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileț, a declarat, cu prilejul prezentării în Parlament a Raportului privind prețurile și tarifele reglementate pe 2013, că de la 1 aprilie va fi o creștere de 2% la prețul gazelor pentru consumatorii casnici și cu 5% pentru non-casnici.

Potrivit oficialului ANRE, calendarul de liberalizare pentru acest an mai prevede alte două scumpiri.

"La 1 iulie va fi o creștere pentru non-casnici de 5% și pentru casnici de 3%, iar la 1 octombrie, creșterea va fi de 4% pentru non-casnici și de 3% pentru casnici', a completat Havrileț.

Tag Cloud