Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sat04202024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Motorina CFR Calatori vrea sa cumpere 24.000 de tone de motorina de la Bursa de Marfuri

CFR Calatori vrea sa cumpere 24.000 de tone de motorina de la Bursa de Marfuri

CFR Calatori

CFR Calatori va organiza in ianuarie, la Bursa Romana de Marfuri (BRM), doua noi proceduri pentru achiziţia de motorina, valoarea estimata a contractelor ridicandu-se la 95,2 milioane lei, fara acciza şi fara TVA.

Prima procedura a fost programata joi, 10 ianuarie, ÅŸi vizeaza achiziÅ£ia unei cantitaÅ£i de 22.000 de tone de motorina Euro 5 pentru motoare Diesel. Contractul de furnizare, pentru perioada ianuarie - iunie 2013, este imparÅ£it in trei loturi, de 4.000 tone (zona est), 7.500 tone (zona sud) ÅŸi 10.500 tone (zona vest). Valoarea estimata a contractului este de 87,4 milioane lei, fara acciza ÅŸi TVA. Acciza se va adauga valorii estimate, conform prevederilor Codului Fiscal.

CFR Calatori este unul dintre marii utilizatori de produse petroliere, cu un consum anual estimat de aproximativ 53.000 tone, şi a programat in ultimele luni ale anului trecut, la BRM, mai multe proceduri de achiziţie de motorina, unele nefinalizate insa cu incheiarea contractelor de achiziţie.

La finele lunii decembrie, CFR Calatori a incheiat un contract de furnizare a 5.000 de tone de motorina, pentru perioada decembrie 2012 - ianuarie 2013.

Guvernul a aprobat la finele lunii noiembrie 2012 scoaterea din rezerva a doar 2.000 tone motorina pentru CFR Calatori, pentru funcţionarea transportului feroviar de calatori pe timp de iarna, deşi ministerul de resort a prezentat public o cerere pentru o cantitate de zece ori mai mare, aratand ca altfel asigurarea acestui serviciu este in pericol, intrucat la licitaţiile de la BRM nu se prezinta ofertanţi, iar asigurarea transportului feroviar de calatori pe timp de iarna determina creşterea consumurilor de combustibili, cu influenţe negative asupra costurilor.

Compania a programat la 15 ianuarie 2013 o alta procedura de achiziţie a 2.000 tone de motorina, echivalentul cantitaţii imprumutate din rezerva de stat. Valoarea estimata a contractului este de 7,88 milioane lei, fara acciza şi TVA. Acciza se va adauga valorii estimate, conform prevederilor Codului Fiscal.

Criteriul de atribuire al contractelor este preţul cel mai scazut, iar sursa de finanţare este asigurata din fonduri proprii.

Tag Cloud