Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sat07132024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Motorina Scăderea cu peste 6% a cererii, cauzată de majorarea accizelor, îi împinge pe benzinari să apeleze la reduceri de weekend

Scăderea cu peste 6% a cererii, cauzată de majorarea accizelor, îi împinge pe benzinari să apeleze la reduceri de weekend

pretul-benzinei-controlat-printr-o-formula-magica

Decizia guvernului Ponta de a majora accizele și de a modifica modul de calcul al acestora a bulversat piața combustibililor, a micșorat considerabil cererea și a afectat execuția bugetară, încasările înregistrându-se mult sub nivelul prognozat.

Consumatorii se adaptează cum pot,reducându-și cererea sau alimentând din țări vecine mai prietenoase, în timp ce comercianții (OMV Petrom, Lukoil sau Rompetrol) încearcă, potrivit Economica.net să atenueze scăderea cererii prin promoții și reduceri de weekend.

Benzina și motorina s-au scumpit în ultimul an cu peste 50 de bani pe litru, cu 11,5%, respectiv 9,6%, scumpire care ar fi trebuit să intre integral în buzunarele statului. Cu toate acestea, încasările din accize (încasări totale, din care cele pe combustibili sunt majoritare) pe aprilie și mai (lunile imediat următoare majorării accizei cu 7 eurocenți pe litru) s-au majorat nu cu 25% (cu cât s-au majorat accizele), ci doar cu 4,7%.

Asta după ce în primele trei luni ale anului, când nu intrase în vigoare majorarea de accize, încasările crescuseră cu 14%.

Benzina, mai scumpă cu 11,5%, motorina, cu 9,6%

La începutul lunii aprilie a anului trecut, un litru de benzină costa la benzinăria OMV Petrom din strada Brașov 5,73 lei, în timp ce unul de motorină, 5,83 lei. În prezent la aceeași benzinărie, atât un litru de benzină, cât și unul de motorină. se comercializează cu 6,39 lei. Cu alte cuvinte, în ultimul an benzina s-a scumpit cu 66 de bani (11,5%), iar motorina, cu 56 de bani (9,6%).

Recent, Institutul Național de Statistică (INS) a prezentat indicii volumului cifrei de afaceri a comerțului cu amănuntul pentru luna mai. La prima vedere, situația pare încurajatoare, la comerțul cu amănuntul al carburanților fiind înregistrată o creștere de 1,6% față de luna mai a anului trecut. Dacă luăm în calcul seria ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate situația este și mai roză, fiind înregistrată o creștere de 3,6%.

Scădere cu peste 6% a volumului de combustibili comercializați

Numai că această creștere a cifrei de afaceri a avut loc în contextul unei majorării cu 10 a prețurilor (11,5% a prețului benzinei și a 9,6% a prețului motorinei). Ceea ce înseamnă că, în volume, piața de retail a combustibililor, a suferit o contracție considerabilă, de 7,8% dacă luăm în calcul seria brută sau de 6%, dacă luăm în calcul seria ajustată.

Screen Shot 2014-07-04 at 07.49.10

Majorarea cu 25% a accizei a condus la încasări la buget crescute cu doar 4,7%

În lunile aprilie și mai, acciza colectată de stat la fiecare litru de benzină a fost de 2,035 lei, mai mare cu 25% față de nivelul de 1,626 lei din perioada similară a anului trecut. Acciza colectată la comercializarea fiecărui litru de motorină a crescut și ea cu 27%, de la 1,494 lei la 1,897 lei.

Cu toate acestea, în loc ca statul să-și majoreze veniturile din accize cu 25% cât ar fi trebuit în cazul în care cererea era perfect inelastică și rămânea constantă, guvernul Ponta a trebuit să se mulțumească cu încasări doar cu 4,7% mai ridicate.

În primele trei luni, perioada în care majorarea de accize a fost amânată, încasările din accize au fost de 5,2 miliarde de lei, cu 14% mai mari față de încasările de 4,56 miliarde de lei din perioada similară a anului trecut. Creșterea încasărilor s-a făcut și pe baza achizițiilor mai mari de combustibili din luna martie, înainte de majorarea accizelor. În următoarele două luni (aprilie și mai), chiar dacă statul ar fi trebuit să încaseze suplimentar 50 de bani la fiecare litru de benzină și motorină vândut față de perioada similară a anului trecut, Ministerul Finanțelor a raportat încasări de 3,89 miliarde de lei, cu doar 4,7% față de nivelul de 3,72 miliarde de lei înregistrat în aprilie și mai 2013.

Tag Cloud