Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sun06162024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Benzina Problemele de infrastructură majorează prețul benzinei în SUA. În Europa, el a stagnat, în timp ce în România combustibilii s-au ieftinit

Problemele de infrastructură majorează prețul benzinei în SUA. În Europa, el a stagnat, în timp ce în România combustibilii s-au ieftinit

20130401 - benzina motorinaPrețul benzinei s-a majorat considerabil în ultimele două săptămâni în Statele Unite ale Americii, în timp ce în Uniunea Europeană el a rămas relativ constant. Benzina a câștigat 11,19 cenți în Lumea Nouă, în timp ce pe Bătrânul Continent ea a rămas la același nivel înregistrat pe 5 mai, de 1,56 lei pe litru, potrivit datelor prezentate de Comisia Europeană pe 13 mai. Motorina a avut un trend similar în UE, rămânând cantonată undeva la 1,41 euro pe litru (mai exact 1,415 euro pe litru). În România, potrivit Oil Bulletin, redactat de CE, între 5 și 13 mai, benzina a coborât de la 1,29 euro pe litru la 1,26 euro pe litru, iar motorina a pierdut și ea teren, de la 1,32 euro pe litru la 1,3 euro pe litru.

În acest timp, de cealaltă parte a Atlanticului, benzina a ajuns pe 17 mai la 3,6566 dolari galonul, în creștere cu 11,19 cenți față de prețul înregistrat pe 4 mai, arată Bloomberg, citând un sondaj realizat de o companie californiană, Camarillo, care se bazează pe datele transmise de 2.500 de retaileri.

Chiar dacă se află pe un trend crescător, media prețului benzinei raportată de stațiile din SUA este departe de vârful de 3,795 atins pe 22 februarie și este cu 12,67 cenți mai mică decât cea înregistrată în perioada similară a anului trecut, de 3,7883 dolari pe galon.

Majorarea prețului benzinei din prezent este uyna dintre excepțiile de regula potrivit căreia prețul țițeiului este cel care dictează evoluția prețului la pompă al combustibililor, susține Trilby Lundberg, președinte al Lundberg Survey. "Prețul benzinei a fost în principal influențat de problemele de infrastructură la nivelul rafinăriilor, explică acesta. 

Screen Shot 2013-05-20 at 11.13.16 AMAcesta este și motivul pentru care prețurile combustibililor au avut evoluții neasemănătoare pe Noul și pe Bătrânul Continent. Problemele de infrastructură (rafinării închise temporar pentru operațiuni de mentenanță) au apărut doar în SUA și nu în Europa.

Potrivit lui Lundberg, acesta este și motivul pentru care majorările de prețuri legate de problemele de infrastructură nu au fost în totalitate transmise consumatorilor, o parte din ele fiind asumate de companii, prin reducerea marjelor de profit ale retailer-ilor.

Americanii nu au însă parte de vești bune, experții anticipând o nouă majorare a prețului motorinei cu 4-7 cenți în următoarea perioadă, după care ar urma o stagnare înainte de sărbătoarea lor națională, Memorial Day.

Și prețul futures al benzinei s-a majorat cu 8,15 cenți , sau 2,9% pe New York Mercantile Exchange (NYMEX).

Tag Cloud