Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue04162024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Benzina Franta: Statul si benzinarii au ajuns la un acord pentru ieftinirea carburantilor

Franta: Statul si benzinarii au ajuns la un acord pentru ieftinirea carburantilor

Franta - Statul si benzinarii au ajuns la un acord pentru ieftinirea carburantilor

Combustibilii se vor ieftini in Franta „imediat”, cu pana la 6 eurocenti pe litru, pe o perioada de trei luni, a anuntat, marti, ministrul Economiei si Finantelor din Guvernul de la Paris, Pierre Moscovici, costurile ieftinirii urmand a fi suportate in proportii egale de catre stat si de distribuitorii de carburanti, transmite Les Echos.

Preturile la pompa ale carburantilor vor scadea imediat, cu pana la 6 eurocenti pe litru, din care 3 eurocenti vor reprezenta contributia statului, iar restul va cadea in sarcina companiilor petroliere, a spus Moscovici, dupa o intalnire cu reprezentantii industriei de profil.

„Este un demers substantial. Concret, vorbim despre o ieftinire cu un euro si jumatate pentru un plin de 25 de litri”, a aratat Moscovici, subliniind si salutand efortul distribuitorilor.

Ca parte a acordului dintre stat si companii, Guvernul de la Paris a decis sa reduca accizele la carburanti, masura urmand sa intre in vigoare in 24 de ore de la adoptare. Impactul bugetar negativ al reducerii de accize a fost estimat la 300 de milioane de euro.

„Acest acord are o valabilitate de trei luni, timp in care vom lucra pentru punerea la punct a unei solutii permanente la problema preturilor carburantilor”, a adaugat ministrul Moscovici.

Este putin probabil ca aceasta ieftinire sa satisfaca asociatiile de consumatori din Franta, in conditiile in care pretul motorinei a atins un nou maxim istoric saptamana trecuta in Hexagon, avansand pana aproape de pragul de 1,46 euro/litru, comenteaza Les Echos.

Divergente in sanul industriei

„Fiecare distribuitor va fi liber sa decida pana unde isi permite sa mearga cu ieftinirea. Sper ca clientii sa simta aceasta reducere de pret”, a declarat presedintele Uniunii franceze a industriei petroliere, Jean Louis Schilanski, la finalul intalnirii cu reprezentantii Guvernului.

Executivul de la Paris a cerut industriei petroliere sa „faca un gest” pentru a „lupta impotriva scumpirii carburantilor”, dupa ce s-a angajat sa reduca cu cativa eurocenti accizele la benzina si motorina. Acest aranjament a fost preferat plafonarii fortate a preturilor, care fusese promisa de catre presedintele Francois Hollande inainte de alegeri si a carei implementare ar fi fost mult prea complicata.

Urmare a acordului, compania Total a anuntat, marti, o ieftinire cu 3 eurocenti a combustibilor comercializati in statiile de alimentare situate pe autostrazi si cu 2 eurocenti a carburantilor vanduti in celelalte statii proprii. Cu o zi inainte, retailerii Leclerc si Systeme U anuntasera ca, in cursul lunii septembrie, vor vinde combustibili la pretul de cost, fara adaos comercial si, deci, fara profit.

Pe de alta parte, insa, Uniunea importatorilor independenti de produse petroliere din Franta, din care fac parte, printre altii, retaileri precum Auchan, Carrefour, Casino si Cora a calificat toate aceste declaratii drept „premature”.

Uniunea si-a anuntat „reticenta” in a opera ieftiniri, in conditiile in care, potrivit declaratiilor proprii, statiile de distributie ale membrilor organizatiei au o marja de profit de doar 1 eurocent la fiecare litru de benzina sau motorina comercializat.

Tag Cloud