Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu10032024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Benzina Epoca benzinei mai ieftină de 5 lei se va încheia de la 1 ianuarie. Indexarea accizelor cu rata inflației și majorarea conținutului de biocombustibili majorează prețurilor carburanților

Epoca benzinei mai ieftină de 5 lei se va încheia de la 1 ianuarie. Indexarea accizelor cu rata inflației și majorarea conținutului de biocombustibili majorează prețurilor carburanților

benzinarie arges

Prețul unui litru de benzină de va majora de la 1 ianuarie la peste 5 lei/l, ca urmare a intrării în vigoare a două acte normative prin care, pe de o parte, sunt indexate accizele cu rata inflației, iar pe de alta, este majorat conținutul obligatoriu de biocarburanți în litrul de benzină, respectiv motorină. Ultima măsură ar putea avea și efecte secundare pentru posesorii de mașini mai vechi, mai ales că este introdusă într-o lună de iarnă, în care aceștia oricum au probleme cu pornirea motoarelor la temperaturi negative. De aceea, potrivit actului normativ, aceștia trebuie avertizați de comercianți în legătură cu conținutul benzinei, respectiv motorinei.

Măsurile au fost anunțate în urmă cu câteva luni de Profit.ro.

Potrivit noii legislații fiscale, de la 1 ianuarie, acciza va fi majorată la benzina cu acciza ar fi trebuit să rămână și anul viitor, potrivit Codului Fiscal, de la 1.976 lei/1000 litri, la 2.038 lei/1000 de litri, cu 3,15% mai mare decât în prezent. Similar, acciza la motorină va fi majorată de la 1.838 lei/1.000 l la 1.896 lei/1.000 l. Impactul asupra prețului benzinei și motorinei va fi de aproximativ 7 bani pe litru.

Totodată, va fi majorat și conținutului minim de biocarburanți de la 4,5%, cât este în prezent, la 8% în benzină. Similar va fi introdus și un conținut minim de biocarburanți de 6,5% în motorină (față de 5%, cât este în prezent). Măsura ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018, motiv pentru care Comisia Europeană a deschis pe 23 noiembrie 2017 , o procedură de infringement pe tema calității carburanților comercializați, prevăzută în directiva 1513/2015 a Parlamentului European. Impactul acestei decizii asupra prețului benzinei și motorinei va depinde probabil de evoluția cotațiilor internaționale ale biocarburanților, însă nu este exclusă o majorare totală de 10 bani/l la benzină (7 bani acciza, 3 bani - biocarburanții).

În cazul principalei companii distribuitoare de carburanți, OMV Petrom, măsura se suprapune și reducerilor acordate în această săptămână, de 6 bani la litrul de benzină și de 3 lei pe litrul de motorină.

Astfel, până duminică seara, 30 decembrie, ora 23:00, de exemplu, prețul unui litru de benzină, la stația OMV Petrom de pe Șoseaua Mihai Bravu, va fi pe 4,9 lei/l, iar pentru motorină de 5,32 lei/l.

Luni, 31 decembrie, în absența unor alte ieftiniri cauzate de evoluția prețului internațional al petrolului, prețul benzinei ar urma să revină la 4,96 lei/l, iar cel al motorinei, la 4,35 lei/l.

Iar pe 1 ianuarie, vor intra în vigoare noile măsuri guvernamentale, ceea ce ar putea conduce la o creștere a prețului benzinei la 5,06 lei/l, respectiv 5,42 lei/l în cazul motorinei (unde impactul biodieselului ar putea fi unul insignifiant).

În cazul benzinăriei Rompetrol de pe aceeași Șosea Mihai Bravu, prețul benzinei s-ar putea majora de la 5 lei/l, cât este în prezent, la 5,1 lei/l pe 1 ianuarie, iar cel al motorinei, de la 5,39 lei/l la 5,46 lei/l în prima zi a anului viitor.

Potrivit Codului Fiscal, nivelul accizelor este actualizat cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, față de perioada octombrie 2014 - septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Național de Statistică până la data de 15 octombrie. În cazul în care în ultimele 12 luni este înregistrată o scădere a prețurilor de consum, nivelul accizelor rămâne același. Până în 2015, accizele erau exprimate în moneda euro și erau calculate anual în moneda națională, cursul de schimb valutar utilizat fiind cel stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Tag Cloud