Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Benzina Se ieftinesc benzina și motorina. Petrolul a pierdut 3,5% în ultimele 2 săptămâni

Se ieftinesc benzina și motorina. Petrolul a pierdut 3,5% în ultimele 2 săptămâni

Screen Shot 2014-07-03 at 10.24.23

Dacă prima jumătate a anului nu a fost extrem de prietenoasă cu șoferii, benzina și motorina ajungând la un nivel de 6,35-6,4 lei pe litru, iulie a debutat cum nu se poate mai bine pentru aceștia.

Prețul internațional ale țițeiului, principalul responsabil, alături de guvernul României (care a majorat accizele), de scumpirile din acest an, s-a depreciat cu 3,5% în ultimele două săptămâni. Acest lucru s-ar putea vedea și în prețurile la pompă, benzina și motorina putându-se ieftini cu 10 bani pe litru.

De altfel, principala companiei care activează pe piața autohtonă a carburanților, OMV Petrom, a ieftinit, începând cu această noapte, benzina cu 5 bani pe litru, după ce, pe 1 iulie, a ieftinit motorina cu 3 bani pe litru.

Dacă pe 20 iunie țițeiul Brent atingea maximul acestui an, de peste 115 dolari pe baril, astăzi indicii futures ai petrolului și-au continuat tendința de depreciere pe piețele asiatice, în urma apariției știrii potrivit căreia Libia a fost de acord să deschidă două dintre porturile sale pentru exporturile de petrol.

Redeschiderea a două terminale de export din Libia eliberează tensiunea de pe burse

Pe New York Mercantile Exchange, țițeiul West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în august se tranzacționa în această dimineață la 104.10 dolari pe baril, la 0451 GMT, în scădere cu 0,38 dolari față de nivelul la care a închis sesiunea de ieri. Brent-ul cu livrare în august se tranzacționa pe bursa londoneză ICE Futures Exchange la 115,05 dolari pe baril, în scădere cu 0,19 dolari.

Rebelii libieni au ajuns la un acord pentru a redeschide două terminale cu o capacitate de 560.000 de barili pe zi, terminale care ar putea asigura jumătate din exportul de petrol al Libiei. Exportul fizic al petrolului nu s-a materializat, încă.

Teama de atacuri teroriste în Irak

În ceea ce privește situația din Irak, Departamentul de Securitate al SUA a declarat că va spori măsurile de securitate în unele aeroporturi de peste mări cu zboruri directe către SUA

Cel mai mare risc în Irak pe termen scurt este un eventual sabotaj asupra instalațiilor petroliere din sud, au declarat analiștii Barclays, citați de Dow Jones.

"În 2011, producția de la cel mai mare câmp de petrol a țării s-a înjumătățit ca urmare a unor atacuri cu bombe asupra conductelor de petrol interne, rezultând în pierderea de 700.000 de barili pe zi de țiței pentru o scurtă perioadă de timp", au declarat aceștia.

2,35/1 - raportul dintre evoluția prețului petrolului și cel al carburanților

Cotațiile internaționale ale petrolului sunt unul dintre cei mai importanți factori, alături de cursul valutar și de nivelul impozitării, în funcție de care evoluează prețul combustibililor. Companiile din România folosesc în formulele lor de calcul cotațiile Platts la benzină, motorină și la țiței Ural Mediteranean. Acestea din urmă urmăresc îndeaproape evoluțiile țițeiului Brent, etalonul pe piața europeană și asiatică.

Potrivit unui studiu din 2009 al Comisiei Europene ce analizează evoluțiile prețurilor de pe piața internațională a petrolului și cele ale carburanților din UE, între 2008 și 2009 s-a înregistrat o ieftinire de 20,3% la benzină şi 20.8% la motorină, în condițiile unei scăderi a cotației barilului de 47%. Deci, pentru o ieftinire de 1% a benzinei și motorinei, a fost necesară o scădere de 2,35% a barilului de petrol.

Cu alte cuvinte, ieftinirea din ultimele 2 săptămâni a petrolului s-ar putea transforma într-o scădere cu 1,5% a prețurilor benzinei și motorinei la pompă, aproximativ 10 bani.

Tag Cloud