Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Republica Moldova va primi gaze din România doar din 2015, OMV Petrom și Romgaz au propus un preț cu 14% sub cel al Gazprom

Republica Moldova va primi gaze din România doar din 2015, OMV Petrom și Romgaz au propus un preț cu 14% sub cel al Gazprom

Iasi Ungheni

Republica Moldova nu primeşte şi nu va primi în acest an gaze din România prin conducta Iaşi-­Ungheni, susţine ministrul Economiei de la Chișinău, Andrian Candu.

"Inaugurarea conductei este deocamdată un pas mai mult simbolic. Gazoductul este însă foarte important pentru securitatea energetică a Moldovei. Pentru ca să devină funcţional, mai sunt necesare unele lucrări tehnice, care vor fi finalizate anul viitor. Dar chiar și după asta, livrările nu vor fi semnificative ­ maximum 100­150 de milioane de metri cubi de gaze pe an şi vor suficiente pentru a satisface nevoile raioanelor de la frontieră cu România. La capacitate maximă, conducta va lucra într­o perioadă de trei­cinci ani. Mai întâi va trebui să prelungim gazoductul până la Chișinău, iar apoi să îl conectăm la conducta magistrală", a precizat oficialul, într­un interviu acordat agenţiei ruse Ria Novosti, preluat de mold-street.com.

Potrivit lui Andrian Candu, chiar dacă ar fi gata conducta, România nu ar fi în stare să asigure aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova.

"Poate peste cinci sau șase ani, atunci când va începe producția în Marea Neagră. Numai atunci putem spune că România va fi în măsură să furnizeze Moldovei suficient gaz. Momentan, România își asigură din producția proprie doar 70-80% din consum, în funcție de anotimp, iar restul importă tot de la Gazprom", a mai spus ministrul.

Cât despre eventualul preţ al gazelor româneşti, vicepremierul menţionează că va fi de 280­290 de dolari pentru o mie de metri cubi, adică cu 13­14% mai mic decât cel rusesc.

"Nu am semnat încă un contract pentru furnizarea de gaze naturale. Avem două oferte ­ de la Romgaz și OMV Petrom. Ei propun un preţ mai mic decât Gazprom, dar, din cauza volumelor mici, contractul nu este atât de atractiv pentru companii", a mai afirmat ministrul Andrian Candu.

Multe complicații

Potrivit Europa Liberă, va mai dura până ce gazoductul Iași-Ungheni, prin care Republica Moldova va putea importa gaze din România, va deveni funcțional, ministrul Economiei, Andrian Candu, semnând de-abia acum două săptămâni actele necesare în acest sens.

De gestionarea gazoductului Iaşi-Ungheni urmează să se ocupe Întreprinderea de Stat „Vestmoldtransgaz”, fondată special pentru această activitate. Numai că această întreprindere deocamdată nu a solicitat la ANRE de peste Prut licenţă pentru transportul gazului românesc, deşi practic a primit undă verde, după ce ministrul Economiei, Andrian Candu, a semnat în urmă cu două săptămâni toate actele necesare şi conducta a fost predată întreprinderii în gestionare.

„Sunt semnate toate actele ce ţin de primirea lucrărilor, primirea şi predarea lucrărilor. Tot ce a ţinut de Ministerul Economiei şi de mine personal s-a făcut, documentele sunt semnate. Sunt câteva autorităţi care fac auditul final şi deja darea în exploatare ca atare”, a declarat Candu.

Conducerea ANRE a declarat în repetate rânduri că, imediat cum va fi solicitată, licenţa va fi eliberată în regim de urgenţă. Până atunci însă nu poate fi semnat nici contractul de furnizare cu compania românească şi nici tariful pentru transportarea gazelor nu poate fi stabilit. Prin urmare, spun mai mulți experţi citați de Europa Liberă, probabil că începerea livrării efective a gazelor prin conductă va fi amânată cu câteva săptămâni.

„Deocamdată nu este limpede dacă autorităţile moldovene au găsit soluții de compromis, după ce premierul Leancă declarase recent că Executivul şi-ar fi dat seama mult prea târziu că singurul distribuitor care trebuie să cumpere şi să preia pentru distribuire gazul românesc este compania MoldovaGaz, în care concernul rus Gazprom are influenţă importantă, ca să nu zicem decisivă”, comentează Europa Liberă.

Expertul în energetică Ion Preaşcă opinează că, în ajun de alegeri. autorităţile moldovene s-au lansat în promisiuni hazardate privind funcţionalitatea conductei, în acelaşi timp mişcându-se prea încet în executarea procedurilor formale sau tehnice:

„Autorităţile trebuiau să prevadă că o să fie dificultăţi tehnice, organizatorice, trebuiau să pregătească cadrul legal, în care să fie prevăzută modalitatea de transmitere a acestui gazoduct. Gazprom, oficial nu are nici o treabă aici. Însă ştim că consumatorii din Ungheni, care vor putea beneficia de gaz românesc, sunt deserviţi de UngheniGaz care face parte din MoldovaGaz, controlat de Gazprom. Prin urmare, UngheniGaz va trebui să renunţe la gazul de la Gazprom. În mod normal asta trebuie coordonat în cadrul Consiliului MoldovaGaz format din reprezentanţi autohtoni şi cei de la Gazprom. Există o implicare, însă eu nu cred că ei au pus un fel de veto, dar când apar asemenea probleme se discută, se coordonează şi asta durează”, a spus Preașcă.

La rândul său, fostul director al ANRE de peste Prut, Victor Parlicov, a declarat că locuitorii din Ungheni şi din localităţile apropiate vor trebui să mai aştepte ceva timp până gazul din România va ajunge în casele lor întrucât ar urma să semneze noi contracte prin care să refuze gazul rusesc, în schimbul celui importat din România, formalităţi ce ar putea dura şi câteva luni.

Republica Moldova, unde vor avea loc alegeri parlamentare la 30 noiembrie, cărora le este atribuită o mare importanţă geopolitică de către mulţi observatori, importă anual circa 3 miliarde metri cubi de gaze, din care consumă doar 1 miliard, restul fiind destinat regiunii transnistrene.

Tag Cloud