Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue06252024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Ucrainenii dau în judecată Gazprom, acuzându-i pe ruși că le-au umflat factura la gaze cu 6 miliarde de dolari

Ucrainenii dau în judecată Gazprom, acuzându-i pe ruși că le-au umflat factura la gaze cu 6 miliarde de dolari

Naftogaz Stockholm

Monopolul energetic controlat de Ucraina, Naftogaz, a anunțat că a deschis o acțiune împotriva omologului său rus Gazprom la Curtea de Arbitraj de la Stockholm, cerând restituirea de către ruși a unei sume de 6 miliarde de dolari, despre care partea ucraineană susține că ar reprezenta bani încasați în plus în mod necuvenit de către Gazprom pentru gazele livrate Ucrainei din 2010 încoace.

Potrivit ITAR TASS și Reuters, cei de la Naftogaz au declarat că, în plus, vor cere Curții revizuirea contractelor semnate între Naftogaz și Gazprom și stabilirea unui "preț corect, de piață", pentru livrările de gaze ale Gazprom către Ucraina.

Anunțul vine la scurt timp după ce gigantul rus Gazprom anunțase că a intentat la rândul său un proces împotriva Ucrainei la Curtea de arbitraj de la Stockholm în vederea recuperării arieratelor de 4,5 miliarde de dolari înregistrate de Kiev pentru gazul furnizat în ultima jumătate de an.

Potrivit Reuters și ITV, anunțul a fost făcut simultan cu întreruperea furnizării de gaze către Ucraina în urma eșecului înregistrat în negocierile arbitrate de către Comisia Europeană.

“Această decizie a fost luată în urma repetatelor eșecuri înregistrate de Naftogaz în ceea ce privește plata arieratelor. Datoriile totale ale Naftogaz către Gazprom se ridică la 4,458 miliarde de dolari, dintre care 1,451 miliarde pentru gazul furnizat în noiembrie și decembrie 2013 și 3,007 miliarde pentru gazul furnizat în aprilie și mai 2014", se precizează într-o declarație postată pe site-ul gigantului rus.

Ministrul rus al energiei, Aleksander Novak, și CEO-ul Gazprom Alexei Miller urmează a oferi alte detalii într-o conferință de presă comună anunțată pentru această după-amiază.

Tag Cloud